Скандал у Блајбургу: Хапшење због усташке капе, надбискуп СМИРУЈЕ УСТАШЕ

0

На Блајбуршком пољуу Аустрији данас се одржава комомрација поводом 72. годишњице такозване „блајбуршке трагедије“, односно страдања заробљених припадника усташке НДХ и других Хитлерових савезника страдалих у Другом светском рату.

Скуп на Блајбуршком пољу у Аустрији одржава се под покровитељством хрватског Сабора одржати централна комеморација. Скупу присуствује и државна делегација Хрватске. У име Хрватског сабора у Блајбург су данас дошли председник Сабора Гордан Јандроковић, потпредседник Милијан Бркић, посланици Миро Kовач, Ивица Мишић, Јосип Ђакић, Иван Шипић и Златко Хасанбеговић.

KEtktkqTURBXy8wOWM5MDBmODg5ZTE2NmZiZjQ1NDNmM2NmMTYwY2JlMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Аустријска власт претходних дана више пута нагласила је да неможе да забрани одржавање скупа, али да ће бити појачане мере безбедности. До сада инцидената није било, осим хапшења старијег мушкарца због капе са усташким симболима, пренео је хрватски портал.

– Згрожен сам што су медији прошле године писали да није било устаких обележја. Срамота ме што мора да ме чува аустријска полиција, али неко је покушао да ми скине капу с главе прошле године – рекао је за Индеx.хр пре него што је ухапшен.

kWEktkqTURBXy84NTc2MGZhMmY3MDQzZmY3MmQwZDFkMTQxM2JlNGI1Mi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

На комеморацију је дошло око 15.000 људи, 100 аутобуса из Хрватске и 50 из Европе, јавља ХРТ.

– Сад кад се истина, упркос противљењу, пробија, покушава да се спречи нашу молитва за безимене жртве. Све вас који то тешко подносите, понизно молим да никаквим својим поступком не помогнете онима који желе да спречити откривање истине. Молим вас да се устегнете од било чега што би могло да одвуче пажњу од откривања истине о жртвама и злочинима тоталитарног комунистичког система – рекао је ђаковачко-осечки надбискуп Ђуро Хранић.

Хрватска делегација положила венце у Словенији

Претходно, хрватска државна делегација, на челу са председавајућим Сабора Гораном Јандроковићем, положила је венце на гробљу Добрава код Марибора

Хина наводи да је делегација у Словенији „присуствовала молитви и потом положила венац код споменика на којем пише ‘Мртвима спомен – живима опомена / Побијенима након 9.5.1945. / Марибор 1990′“.

Јандроковић је рекао да се на том гробљу налази „велики број жртава и да је дуг свих да их се сећају и да се утврди истина“.

– Јер без истине нема ни стварног опроста, а нација која не памти своје трагедије, она их врло често и понови – тврди он.

Према натпису на плочи, „у мају 1945. југословенске оружане снаге у Тезенској шуми код Марибора побиле су између 15 и 20 хиљада припадника оружаних снага некадашње НДХ и цивила, већином хрватске народности, који су заробљени при покушају бекства у Аустрију“.

 

 

Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*