„СКЛОЊЕНИ ЈЕР СМО СМЕТАЛИ“: Доценти Филозофског факултета објашњавају зашто су отпуштени

0

ДОЦЕНТИ на Одељењу за историју Филозофског факултета Небојша Шулетић и Маја Николић усред школске године остали су без посла. На седници Изборног већа факултета нису изабрани у виша звања, а уговори о раду истичу им ових дана. Пре тога, изборна комисија негативно их је оценила у извештајима.

А шта се тачно догодило крајем прошле недеље, када је одржана изборна седница, за „Новости“ појашњава Небојша Шулетић.

– Интересној групи на Одељењу и трећи пут пошло је за руком да удаљи из колектива наставнике који се не слажу с њиховим начином „владања“ факултетом. Први је био случај Александра Фотића. Реферате увредљивог садржаја које је та интересна група поднела Већу одбацила је апсолутна већина чланова Већа. Успротивило им се и неколико десетина студената који су присуствовали седници. Све то није било довољно, па смо колегиница Николић и ја остали без посла, а на наша радна места засада није примљен нико.

Наш саговорник наводи да је универзитетски омбудсман у званичном допису истакао да реферати о њему и Маји Николић садрже елементе којима се грубо крше и изборна процедура и права кандидата.

Доцент Небојша Шулетић

– Упркос томе, декан Деспотовић ставио је ове реферате на гласање, истичући да га се садржаји не тичу. „Ако би ми комисија као реферат поднела Народни кувар, ја бих и њега ставио на гласање“, рекао је декан Филозофског факултета – препричава нам Шулетић догађаје са седнице Изборног већа. – Када декан јавно каже да је за њега конкурс легитиман чак и ако су у реферату присутни противправни садржаји, онда је јасно да факултет има озбиљан проблем. Реферат о Маји Николић нису потписала два од пет чланова комисије.

– Потпис нису ставила два страна члана комисије, а један члан, др Нада Зечевић, нема одговарајуће научно звање да би била њен део – каже Маја Николић. – Декан је одбацио као некомпетентно мишљење Министарства просвете, које сам затражила званичним путем, а у којем се каже да се у нашој земљи др Зечевић третира као доктор наука без научног звања. Проф. Деспотовић ми је рекао да, ако ми се то не свиђа, могу да се обратим суду. Све ово имаће за последицу то да ћу од 1. маја остати без посла.

Доцент Маја Николић

МАНЕ АУТОНОМИЈЕ

ШУЛЕТИЋ каже да проблеме није лако решити, јер би помоћ морала да дође споља, што онемогућава аутономија Универзитета:

– Механизам који је створен с циљем да заштити академску заједницу од спољних притисака, преобразио се у средство којим поједине интересне групе успешно спроводе апсолутну власт унутар академске заједнице и некажњено се поигравају с каријерама непослушних колега.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*