Школа у Новом Пазару добила ново име: Свети Сава постао Бин Зајед ал Нахјан!

0

Основна школа „Растко Немањић Сава” у новопазарском насељу Дојевиће од почетка нове школске године носи име по актуелном председнику Уједињених Арапских Емирата шеику Kалифи Бин Заједу ал Нахјану.

Промена назива школе потврђена је за „Ало!” у овој образовној установи, а руководство школе тврди да је на тај начин испоштован договор премијера Србије Александра Вучића и амбасадора УАЕ у Србији Џуме Рашида ал Дахерија.

– Уједињени Арапски Емирати су финансирали изградњу школе и вртића, а захтеви су им били да школа понесе име оснивача њихове државе, а вртић име „Абу Даби“. Школски одбор и локални органи су то испунили, Министарство просвете је дало сагласност и од 1. септембра се школа званично зове „Халифа бин Заид ал Нахјан” – речено нам је у овој образовној установи.

Приликом свечаног отварања нове школе, у децембру прошле године, премијер Вучић истакао је да се „Србија неће стидети имена те школе”.
– Наши пријатељи из УАЕ су једино тражили да тим институцијама у које су уложили буду дата имена по њима, имена којих се ми не бисмо стидели у сваком случају, па и да нису ништа уложили – поручио је тада Вучић.

Новоизграђени објекат основне школе у Дојевићу има 3.100 метара квадратних корисне површине и примаће 1.600 ђака, у две смене. У оквиру школе се налази фискултурна сала површине 700 метара квадратних.

Школа има кабинете за све предмете, који су опремљени најсавременијом опремом, што је практично чини најсавременијом школом у Србији.
Ова школа основана је 1913. године и најстарија је у Новом Пазару, а име првог српског просветитеља носила је од 1973. године. Школу је 1934. године обишао и краљ Александар.

 

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*