Школско другарство нема цену! Помогли другу да купи хармонику!

Средњошколци Музичке школе „Коста Манојловић” свираће у петак увече на концерту, а приход од улазница иде за отплату последње рате за хармонику

0

Миле Ђурђевић из Смедерева има седамнаест година и прави је виртуоз на хармоници.

Овај надарени дечак похађа другу годину Музичке школе „Коста Манојловић“ у класи професора Петра Миркова. Још као ђак нижих разреда нанизао је прву „ниску“ награда на домаћим, али и светским такмичењима класичне хармонике.

Само у прошлој школској години победио је на Републичком такмичењу музичких школа у својој категорији.

Освојио је и прву награду у категорији комбиновани дуо, прво место на светском интернет такмичењу, па опет прву награду на 13. међународном такмичењу „Звездане стазе“ у Крагујевцу, а победу је однео и на Интернационалном такмичењу хармонике „Акордеон арт” у Сарајеву.

Ипак, ово није још једна прича о успешном и перспективном младом музичару у Србији. Ово је необична и дирљива прича о дечаку који се попео на светски музички трон међу највеће таленте за хармонику, а да своју хармонику није имао.

Тешка финансијска ситуација у Милетовој петочланој породици и чињеница да су оба родитеља без посла довела их је на руб егзистенције. Ипак, беспарица им није „појела“ веру у своје дете и његов дар.

Одлучили су да подигну кредит и Милету купе хармонику. Инструмент је коштао 5.700 евра. За њих „као кућа“. Рате су долазиле, родитељи су се некако сналазили за отплату, све донедавно. За последње рате новац је понестао.

А онда, да банка не би узела хармонику, на сцену су ступили Милетови другари из музичке школе.

Најпре су у октобру одржали два хуманитарна концерта у смедеревској гимназији. Сакупљеним новцем родитељи су премостили део дуга, а њихов друг Миле је добио шансу да сачува део себе – своју хармонику.

Помогла је и гимназија, укључио се и град у међувремену, али недостаје још новца. Средњошколци Музичке школе „Коста Манојловић“ свираће 2. децембра за последњу рату. И за будућност свог друга.

Концерт ће бити одржан у овдашњем Центру за културу, од 19 часова, а цена улазнице биће симболична – 150 динара.

– Школа и ученици су препознали проблем и одлучили да помогну свом ученику и школском другу. На концерту ће извести инструменталне соло тачке, наступиће камерни састави, оркестри, етно и соло певачи – каже за „Политику“ Гвозден Ераковић, директор смедеревске музичке школе.

Оливера МИЛОШЕВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*