СКОПЉЕ: Масовни протести због новог имена Македоније

0

Испред Собрања у Скопљу је одржан протест удружења против договора о промјени имена у Република Сјеверна Македонија, што је саопштио премијер Зоран Заев.

Окупљени грађани блокирали су булевар 11. Октобар, а за саобраћај су биле затворене и околне улице, док су парламент штитиле полицијске снаге. Током протеста ка полицији је полетио Молотовљев коктел који се није запалио, као и више флаша, а одјекнула је и шок бомба.

Демонстранти су бацали и друге предмете у правцу полиције, гореле су навијачке бакље, скандирало се „Македонија, Македонија“ и узвикиване су увредљиве поруке против владе Зорана Заева.

Предсједавајући удружења Свемакедонски национални савјет – Македонијум, Страшо Олумчев, рекао је да су се окупили спонтано да би изразили револт због онога што се догодило у уторак.

Он је нагласио да право на одлуку о националним питањима има само македонски народ и нико други.

Македонски предсједник Ђорђе Иванов саопштио је раније да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*