Скоро цело село у Словачкој потписало петицију против српских и румунских радника

0

Општина Водеради на западу Словачке у страху да ће се доселити више од 400 радника из Србије неопходних околним великим фабрикама, предала је Трнавском региону петицију са 1.062 потписа од укупно око 1.500 становника, са захтевом да спречи да се некадашњи интернат адаптира у смештај за стране раднике.

Житељи Водерада прво су пролетос демонстрирали под паролом „Не желимо овде раднике из Србије“, а сада су у кратком року прикупили потписе готово свих пунолетних житеља села када је Трнавски регион у коме је неколико великих фабрика наднационалних компанија, запуштену зграду старог интерната изнајмио за 133.000 евра на 20 година приватнику да је адаптира у смештај за гастарбајтере.

„Менталитет људи из Србије или Румуније је другачији, а пре него што уопште добију шансу да се прилагоде овдашњим условима највероватније ће отићи“, казао је словачким медијима председник општине Павол Аугустин.

Према речима Аугустина, ма који радници да буду смештени у Водерадама биће проблема и због тога што село нема инфраструктуру која би могла да опслужи додатних 400 становника – ни продавнице, ни места за паркирање, ни канализацију, а поврх свега интернат се налази на терену локалне школе и уз обданиште.

„Знамо како се странци понашају на радном месту, како имају експлозивну нарав, како решавају конфликте. Шта ће радити у слободно време без контроле? Kод нас су и шестогодишњаци навикли да иду кући сами из обданишта, маме ће са плашити за њих“, казала је иницијаторка петиције заменица директорке локалног обданишта Адријана Полаковичова.

Село није умирило ни то што је предузеће Центар изнајмљивања које адаптира интернат обећало да ће за раднике отворити радњу, теретану, ресторан тако да уопште не морају ни да излазе у село.

„Још нисмо ни почели, а локални становници већ предвиђају најгори сценарио. Смештамо раднике већ осам година и могу да кажем да сам иста искуства имао са Румунима или Србима као са Словацима. За сада се ни не зна одакле ће бити ти радници“, казао је Мартин Мигра из Центра за изнајмљивање.

Регионалне власти означиле су за беспредметан страх житеља Водерада како ће се одвијати суживот са српским или другим гастарбајтерима, пише дана словачки лист ДењикН а на петицију ће одговорити у законском року.

Након „баука“ избеглица муслимана са Блиског истока који су Словачку и Чешку заобишли, у обе земље се ове године буди „баук“ румунских, српских или украјинских гастарбајтера, сличан страховима старе западне Европе, оличеним у „бауку“ пољског инсталатера када су нове посткомунистичке чланице улазиле, 2004. у Европску унију.

У Чешкој чија предузећа не могу да нађу на домаћем тржишту радне снаге око 140.000 радника и у Словачкој која тражи у иностранству око 14.000 радника посебно мање општине у регионима са концентрацијом великих фабрика које запошљавају странце масовно протестују и потписују петиције да се заустави увоз радне снаге из Украјине и са Балкана.

„Учинићемо све да се ти планови спрече. Ако буде потребно, повећаћемо локални порез за смештај на два и више евра. Бизнис је заслепио хуманист, а грађанин је игнорисан остао иза врата“, рекао је председник општине Водеради Аугустин.

У Словачкој је запослено, према речима словачког министра за рад и социјална питања Јана Рихтера, око 5.800 радника из Србије а од тога мање од 600 има појединачне дозволе за рад од словачких бироа рада, док су остале довеле често сумњиве агенције за запошљавање.

Пракса да словачки послодавци решавају недостатак радне снаге тиме да изнајме стране раднике преко агенција створила је плодно тло за разне махинације и злоупотребе и бизнис са бедом, јер радницима из Србије нису шесто била гарантована ни основна права.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*