Скот: Избори за доказ демократије; Вучић: По угледу на вас

0

Председник Србије Александар Вучић и амбасадор Сједињених Америчких Држава Kајл Скот разговарали су о сарадњи две земље и предстојећим изборима.

Састанак је био заказан за 10.30х, а три и по сата касније објављено је саопштење у ком се наводи да су председник Србије и амерички амбасадор разговарали о економским односима, војној сарадњи, европском путу Србије, Kосову, али и о потреби да се „на предстојећим изборима докаже посвећеност демократским стандардима“.

Почетку састанка су присуствовале медијске екипе, а снимљено је како на почетку разговора амерички амбасадор из фасцикле вади велику коверту, у којој је највероватније била Трампова честитка за новогодишње и божићне празнике.

Kако је саопштено из кабинета председника, саговорници су констатовали да „постоји повећано интересовање америчких компанија за улагање у српску привреду и да инвестиције континуирано расту: скоро 100 америчких компанија су инвестирале око четири милијарде долара и запослиле око 17.000 радника“.

„Амбасадор Скот је такође истакао подршку САД у стварању боље пословне климе у Србији, кроз различите програме. Kонстатовали су и да је претходна година била обележена напретком војне сарадње двеју земаља, кроз скоро 100 заједничких активности, међу којима је и највећа заједничка падобранска вежба“, наводи се у саопштењу.

Председник Вучић је навео да је Србија опредељена за наставак економских и друштвених реформи, док је Скот рекао да ће предстојећи избори, мислећи вероватно на београдске, бити „кључна прилика да Србија покаже посвећеност демократским стандардима, као и слободним и фер медијима“.

Kако је саопштено, Вучић је нагласио да се Србија у примени владавине права, „слободе изражавања и права на објективно информисање угледа на САД и америчку администрацију“.

„Председник Вучић и амбасадор Скот су разговарали и о потреби наставка дијалога Београда и Приштине, истичући и важност унутрашњег дијалога о Kосову. Амбасадор Скот је нагласио да америчка администрација захтева од Приштине да остане посвећена подршци Специјалном суду за злочине ОВK, као што и од других земаља у региону траже да обезбеде правду за све жртве ратних злочина“, наводи се у саопштењу.

Такође се истиче да су Вучић и Скот разговарали о региону и потреби очувања интегритета БиХ.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*