Skot: Izbori za dokaz demokratije; Vučić: Po ugledu na vas

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skot razgovarali su o saradnji dve zemlje i predstojećim izborima.

Sastanak je bio zakazan za 10.30h, a tri i po sata kasnije objavljeno je saopštenje u kom se navodi da su predsednik Srbije i američki ambasador razgovarali o ekonomskim odnosima, vojnoj saradnji, evropskom putu Srbije, Kosovu, ali i o potrebi da se „na predstojećim izborima dokaže posvećenost demokratskim standardima“.

Početku sastanka su prisustvovale medijske ekipe, a snimljeno je kako na početku razgovora američki ambasador iz fascikle vadi veliku kovertu, u kojoj je najverovatnije bila Trampova čestitka za novogodišnje i božićne praznike.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, sagovornici su konstatovali da „postoji povećano interesovanje američkih kompanija za ulaganje u srpsku privredu i da investicije kontinuirano rastu: skoro 100 američkih kompanija su investirale oko četiri milijarde dolara i zaposlile oko 17.000 radnika“.

„Ambasador Skot je takođe istakao podršku SAD u stvaranju bolje poslovne klime u Srbiji, kroz različite programe. Konstatovali su i da je prethodna godina bila obeležena napretkom vojne saradnje dveju zemalja, kroz skoro 100 zajedničkih aktivnosti, među kojima je i najveća zajednička padobranska vežba“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je naveo da je Srbija opredeljena za nastavak ekonomskih i društvenih reformi, dok je Skot rekao da će predstojeći izbori, misleći verovatno na beogradske, biti „ključna prilika da Srbija pokaže posvećenost demokratskim standardima, kao i slobodnim i fer medijima“.

Kako je saopšteno, Vučić je naglasio da se Srbija u primeni vladavine prava, „slobode izražavanja i prava na objektivno informisanje ugleda na SAD i američku administraciju“.

„Predsednik Vučić i ambasador Skot su razgovarali i o potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ističući i važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Ambasador Skot je naglasio da američka administracija zahteva od Prištine da ostane posvećena podršci Specijalnom sudu za zločine OVK, kao što i od drugih zemalja u regionu traže da obezbede pravdu za sve žrtve ratnih zločina“, navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da su Vučić i Skot razgovarali o regionu i potrebi očuvanja integriteta BiH.

 

 

B92

POSTAVI ODGOVOR

*