Скот: Протести у Савамали због неповерења у институције

0

Амбасадор САД у Србији Kајл Скот је на питање о протестима због рушења у београдском насељу Савамали, казао да „није највећи проблем питање да ли су објекти који су срушени били легални или не“, већ је у питању поверење у владу и институтиције.

– Сматрам да је оно што покреће протесте, осећај људи да не могу да се обрате институцијама ове државе како би их заштитили и да, некако, једна неформална или криминална група може да преузме контролу над делом њиховог града а када су позвали полицију за помоћ, нису добили одговор. Овде се ради о поверењу у вашу владу да ли може да заштити обичног грађанина – казао је Скот и поново негирао да су амбасада и влада САД умешане у протесте и да их подржавају.

Говорећи о случају Трепча на Kосову, Скот је рекао да „разуме реакцију Србије“, али и да је „то питање екстремно компликовано“.

– Оно што ми видимо као улогу САД јесте да подстичемо све интересне групе да се састану, попричају о свему и дођу до решења – додао је.

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, он је рекао да „дијалог напредује, али не напредује брзином коју би сви волели да виде“ и нагласио да је „процес нормализације односа Kосова и Србије важан и за регион, и за Kосово и за Србију, али и за свачији пут ка целовитој и слободној Европи која се развија у миру“.

Kоментаришући то што је Србија упутила хуманитарну помоћ Сирији у сарадњи са Русијом, Скот је рекао да је „Србија слободна да бира начине и путеве којима жели да подржи народ Сирије“, али и додао да „Русија тренутно са сиријском владом бомбардује Алеп, бомбардује болнице, конвоје хуманитарне помоћи УН“ и да је зато „необичан потез да се изабере Русија као достављач хуманитарне помоћи“.

На питање како гледа на изборни и постизборни процес у Црној Гори и хапшење групе држављана Србије под оптужбом за тероризам, Скот је казао да су му „сви аспекти те афере и хапшења врло замагљени“ и да мора да сачека „додатне информације да види шта се тачно крило иза свега“.

Скот је изразио уверење да се америчка спољна политика према региону неће променити ма ко да победи на предстојећим председничким изборима у САД.

– Америчка спољна политика се не мења значајно између избора, осим ако нешто не постане главна тема у кампањи, а политика према Западном Балкану то није постала. Не очекујем битне промене било ко да буде изабран – рекао је Скот у интервјуу за данашњи Kурир.

Скот је оценио да су односи САД и Србије добри и да се „развијају у добром правцу“, као и да „има више позитивних него негативних ствари“

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*