Skot: Protesti u Savamali zbog nepoverenja u institucije

0

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je na pitanje o protestima zbog rušenja u beogradskom naselju Savamali, kazao da „nije najveći problem pitanje da li su objekti koji su srušeni bili legalni ili ne“, već je u pitanju poverenje u vladu i instituticije.

– Smatram da je ono što pokreće proteste, osećaj ljudi da ne mogu da se obrate institucijama ove države kako bi ih zaštitili i da, nekako, jedna neformalna ili kriminalna grupa može da preuzme kontrolu nad delom njihovog grada a kada su pozvali policiju za pomoć, nisu dobili odgovor. Ovde se radi o poverenju u vašu vladu da li može da zaštiti običnog građanina – kazao je Skot i ponovo negirao da su ambasada i vlada SAD umešane u proteste i da ih podržavaju.

Govoreći o slučaju Trepča na Kosovu, Skot je rekao da „razume reakciju Srbije“, ali i da je „to pitanje ekstremno komplikovano“.

– Ono što mi vidimo kao ulogu SAD jeste da podstičemo sve interesne grupe da se sastanu, popričaju o svemu i dođu do rešenja – dodao je.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, on je rekao da „dijalog napreduje, ali ne napreduje brzinom koju bi svi voleli da vide“ i naglasio da je „proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije važan i za region, i za Kosovo i za Srbiju, ali i za svačiji put ka celovitoj i slobodnoj Evropi koja se razvija u miru“.

Komentarišući to što je Srbija uputila humanitarnu pomoć Siriji u saradnji sa Rusijom, Skot je rekao da je „Srbija slobodna da bira načine i puteve kojima želi da podrži narod Sirije“, ali i dodao da „Rusija trenutno sa sirijskom vladom bombarduje Alep, bombarduje bolnice, konvoje humanitarne pomoći UN“ i da je zato „neobičan potez da se izabere Rusija kao dostavljač humanitarne pomoći“.

Na pitanje kako gleda na izborni i postizborni proces u Crnoj Gori i hapšenje grupe državljana Srbije pod optužbom za terorizam, Skot je kazao da su mu „svi aspekti te afere i hapšenja vrlo zamagljeni“ i da mora da sačeka „dodatne informacije da vidi šta se tačno krilo iza svega“.

Skot je izrazio uverenje da se američka spoljna politika prema regionu neće promeniti ma ko da pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

– Američka spoljna politika se ne menja značajno između izbora, osim ako nešto ne postane glavna tema u kampanji, a politika prema Zapadnom Balkanu to nije postala. Ne očekujem bitne promene bilo ko da bude izabran – rekao je Skot u intervjuu za današnji Kurir.

Skot je ocenio da su odnosi SAD i Srbije dobri i da se „razvijaju u dobrom pravcu“, kao i da „ima više pozitivnih nego negativnih stvari“

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*