Скота у Нишу дочекало: „Гађали сте нас бомбама“ и „Хоћемо руске базе“

0

ДАНАШЊЕ предавање амбасадора САД у Србији Кајла Скота на нишком Универзитету обележио је мањи инцидент.

Председник Центра за људска права „Clamp“ Драган Крстић је с балкона бацао летке и узвикивао „Не треба нам америчка демократија!“, „Гађали сте нас бомбама!“, „Косово је Србија, Крим је Русија!“.

На флајерима које је бацао Крстић налазе се и фотографија председника Русије Владимира Путина и натпис „Хоћемо руске базе“, „Не диктатури, цензури, једноумљу, манипулацији и београдизацији“.

Крстића је обезбеђење одмах удаљило из сале, а полицајци су га привели након краћег задржавања испред зграде Универзитета.

Амбасадор Скот је у предавању оценио да су неистинити „митови о Америци“ које, како је навео, пласирају поједини таблоиди у Србији, постали толико бројни да је српски народ „почео да верује у њих“.

„Уколико би читали таблоиде сваког дана, ви бисте помислили да Америка хоће само зло Србији, да је Америка непријатељ Србији, да хоће хаос у Србији и рат на Балкану. Све су то само глупости“, изјавио је Скот након обиласка Електронског факултета у Нишу.

Скот је у Нишу рекао и да није прихватљиво да запослени у Руско-српском хуманитарном центру добију дипломатски статус.

„Тешко је објаснити шта ће ватрогасцима дипломатски статус они су овде да би гасили пожар и бавили се хуманитарним радом“.

Скот је изјавио да би запослени у Руско-српском хуманитарном центру са дипломатским статусом добили имунитет, и да не би била контролисана опрема коју добијају.

Амбасадор је рекао да данас неће посетити Руско-српско хуманитарни центар, али да ће то урадити „један човек“ из Амбасаде САД.

„Он ће ми пренети шта је тамо видео. Када бих ја посетио тај центар, неки људи би то искористили за неке сврхе“, казао је Скот.

Предавање је организовао Клуб српско-америчког пријатељства и сарадње.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*