Шкотска затражила други референдум о независности

0

Шкотски парламент гласао је у уторак за одржавање референдума о независности 2018. или 2019. године, али влада Уједињеног Kраљевства у Вестминстеру мора да да своју дозволу за то

Шкотска премијерка Никола Старџон писала је британској колегиници по дужности Терези Меј и званично од ње затражила дозволу за одржавање другог референдума о независности Шкотске пре изласка Уједињеног краљевства из Европске уније, преносе медији.

Резултати референдума о Брегзиту одржаном у јуну довели су у питање будућност земље јер су Енглеска и Велс гласали за напуштање ЕУ, а Шкотска и Северна Ирска за останак.

Шкотски парламент гласао је у уторак за одржавање референдума о независности 2018. или 2019. године, али влада Уједињеног Kраљевства у Вестминстеру мора да да своју дозволу за то.

Добивши мандат од шкотског парламента, Старџон је написала писмо Меј да би од ње службено затражила дозволу за расписивање новог референдума.

На свом Твитер профилу шкотска влада је објавила фотографију Старџон како опуштено седи на софи с поруком: „Премијерка Никола Старџон у (службеној резиденцији) у Единбургу ради на завршном нацрту писма о члану 30 премијерки Терези Меј“.

Одлука о члану 30 је формални механизам којим би влада Уједињеног Kраљевства привремено предала овлашћења шкотском парламенту да организује референдум. Медији наводе да ће писмо бити уручено Меј касније данас.

Старџон инсистира на новом референдуму јер ће Брегзит изменити односе Шкотске с Уједињеним Kраљевством и Европом противно вољи њених становника.

Меј сматра да је Шкотска већ рекла своје мишљење на првом референдуму, кад је 55 посто бирача гласало за останак.

Две премијерке су се сусреле у понедељак, након чега је Старџон за ББЦ открила да је састанак био срдачан, али да Меј није одустала од свог става да сада „није добар тренутак“ за нови референдум.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*