СКУПО СМРЗАВАЊЕ: Широм Србије протести због „хладних радијатора“ и „надуваних рачуна“

У неколико градова Србије од данас ће почети паралелни грађански протести због "надуваних" рачуна за даљинско грејање и "противзаконито" пословање топлана на штету грађана.

0

То је саопштено за наш лист у нишком Удруженом покрету слободних станара (УПСС), који је један од иницијатора протеста, заказаних након што су Нишлијама стигли децембарски рачуни за грејање, који су и до 110 одсто виши од новембарских, а и до два и по пута виши од оних у Београду.

Председник Центра за заштиту потрошача Форум Јован Јовановић каже да је децембарски рачун једног Београђанина за стан од 84 квадрата износио 9.327 динара, док је Нишлија за даљинско грејање стана од 79 квадрата истог месеца морао да издвоји чак 23.528 динара.

У УПСС-у кажу да различита удружења грађана у тим градовима ових дана подносе и прекршајне пријаве против топлана због тога што до 29. децембра прошле године нису закључиле појединачне уговоре са корисницима, на шта су биле обавезне по Закону о енергетици. Истовремено, грађани „затрпавају“ топлане и надлежне локалне органе власти типским „обавештењима“ у којима наводе да сматрају да „немају никакве уговорне обавезе према топланама“ и да ће наставак испоруке топлотне енергије сматрати „једностраном, уговорно необавезујућом и добровољном услугом“. Све акције организују осим УПСС-а и Локални фронт Краљево, Центар за заштиту потрошача „Бегеј“ из Зрењанина и Крагујевачки кућни савет.

У УПСС-у прецизирају да су грађани Ниша за грејање стана просечне величине, од нешто више од 50 квадратних метара, у новембру плаћали око 5.500 динара, а у децембру од 10.000 до 11.000 динара. За стан од осамдесетак квадратних метара варијабилни део рачуна, који се иначе састоји и од фиксног дела, у октобру је износио 3.500 динара, у новембру 6.500 динара, а у децембру чак 12.000 динара.

СМРЗАВАЊЕ НА БЕГЕЈУ

Протести Зрењанинаца због високих рачуна за грејање неће престати, поручују из Центра за заштиту потрошача „Бегеј“ који је током децембра прошле године организовао два протеста на градском тргу, а сада деловање наставља јавним трибинама. Незадовољство Зрењанинаца високим рачунима за даљинско грејање траје пуне три године, од увођења новог начина обрачуна и уградње делитеља топлоте. Према речима Душана Кокота, из Центра за заштиту потрошача „Бегеј“, у Зрењанину има свакаквих примера и ниједан није добар. Њих додатно брине, напомиње он, и то што је најављено приватно-јавно партнерство у топлани.

Зрењанинци петиције и писмене примедбе редовно шаљу скупштини града и градској топлани, а у протеклих недељу дана одржана су два јавна разговора у насељима Багљаш и 4. Јул.

МАЈДАНПЕЧКИ СИБИР

До ове грејне сезоне и корисници даљинског грејања у Мајданпеку испоручену топлотну енергију плаћали су по квадрату, а сада по утрошку. Општинска одлука из октобра прошле године која се односи на методологију за начин обрачуна, између осталог, предвиђа да и они који су се искључили са система даљинског грејања плаћају 20 одсто од укупне потрошње у згради. На градску топлану у Мајданпеку прикључено је око 70 одсто станова и око 2.400 корисника. Незадовољни, како сами кажу енормно високим рачунима за децембар и слабим квалитетом грејања стотинак Мајданпечана окупило се прошлог уторка пред зградом општине, а потом и пред топланом.

– У децембру ми је стигао рачун 4.900, а у јануару 7.500 динара. Није ми јасно како је могуће да се толико увећа за само месец дана. А кварови су чести, грејање није било довољно добро када је температура била у највећем минусу – објашњава пензионерка Славица Бранковић.

Одговорни у Топлани кажу да су децембарски рачуни увећани за око 20 процената, као и да ће и јануарски бити велики пошто је због ниских температура топлана десетак дана грејала 24 сата. Сматрају да је револта било и због одлуке да они који су се искључили са система, плаћају 20 одсто.

Нула потрошње, а цена – 21.500 динара
Најбизарнији је случај са рачуном од нула потрошње и ценом од 21.500 динара, који је оправдаван заједничком потрошњом.

У Неготину, који је један од првих градова у Србији у коме се примењује нови систем наплате према мерењу потрошње, ЈКП „Бадњево“ пружа услуге грејања за око 1.700 корисника. Током јануарских ледених дана услуга грејања била је задовољавајућа, а кварови који су отклањани „у ходу“ изазивали су мање проблеме. Међутим, тек око 15 одсто корисника је закључно са 31. мартом 2015. потписало уговор иако је ово предузеће благовремено на адресе свих корисника, крајем јануара 2015. године месец дана по доношењу Закона о енергетици, проследило уговоре.

– За поменути период, са датумом који смо дали за закључење, уговоре је потписало и вратило комуналном предузећу 250 наших корисника, од 1.700 колико их имамо, што је свакако број којим не можемо да будемо задовољни. О томе је обавештен наш оснивач, СО Неготин. С обзиром на то да је време пролазило, а да број закључених уговора није битније промењен, остао је на оквирних 15 одсто – изјавио је за Еастсиде директор ЈКП „Бадњево“ Голуб Рајић, сматрајући да нема разлога да се уговори о испоруци топлотне енергије не потпишу.

ОБРАЧУНСКА ПРЕТЊА У УЖИЦУ

ЈКП Градска топлана Ужице нема већих проблема у снабдевању даљинским грејањем. Ту услугу користи више од 6.000 корисника, међу којима је највећи број домаћинстава. Њих 27 одсто плаћа грејање по утрошку енергије, а остали по утрошку енергената по квадратном метру. Грејање за домаћинстава, уколико плаћају ту услугу свих дванаест месеци у години кошта 81,63 динара по квадрату, а уколико се она плаћа шест месеци – износ је 163,26 динара. За домаћинства која плаћају по утрошку топлотне енергије, варијабилни део износи 5,08 динара по киловат-сату, а фиксни 24,90 динара по квадратном метру или 167,53 динара по киловат-сату. У те цене није урачунат ПДВ.

Зоран Шибалић, директор тог предузећа, каже за Данас да је било оних који су имали примедбе на велике износе децембарских рачун и то у зградама у којима се та услуга плаћа по утрошку топлотне енергије.

– Такав систем плаћања уведен је у 23 зграде, а на велике износе жалили су се поједини станари у само три зграде, које су изграђене пре 35 и више година у којима је лоша столарија и изолација. Претходне две грејне сезоне није било таквих примедби, јер су зиме биле блаже – рекао је Шибалић. Он каже да они прате потрошњу у старијим зградама и да ће по завршетку грејне сезоне, дописима опоменути скупштине станара да предузму мере за побољшање енергетске ефикасности. „Уколико то не ураде, када се буде прешло на плаћање по утрошку енергије, станари ће плаћати изузетно високе износе“, поручује Шибалић.

Десетак градова у мрежи протеста

За сада је извесно да ће протести због превеликих и нереалних рачуна за грејање, који представљају својеврсну пљачку, као и незаконитог рада топлана, бити истовремено организовани у Нишу и Зрењанину, од 30. јануара до 3. фебруара. Најављено је да ће их бити и у Краљеву и Крагујевцу, као и у још десетак градова у Србији, Бечеју, Кикинди, Суботици, Београду, Власотинцу. У Мајданпеку и Зрењанину протести су већ организовани. Циљ је да их проширимо и на остале градове, јер сви имамо исте проблеме не само са рачунима за грејање већ и са осталим комуналним рачунима и радом јавних предузећа на штету грађана – каже Саша Костић, председник нишког УПСС-а.

ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*