Скупштина Србије данас о сузбијању криминала и корупције

0

Скупштина Србије данас ће наставити седницу на чијем дневном реду је више законских предлога, међу којима су измене Kривичног законика и Предлог закона о спречавању насиља у породици.

Осим тога, Скупштина Србије ће наставити расправу о Предлогу закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и о изменама Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Министарка правде Нела Kубуровић навела је јуче у расправи да је сврха Предлога закона о спречавању насиља у породици је да спречи насиље увек када постоји непосредна опасност од њега, али и да се превасходно помогне жртви.

Она је додала да се тим предлогом закона уводи принцип у коме починилац насиља не сме да остане са жртвом увек када постоји непосредна опасност од насиља, и да се успоставља континуитет заштите жртве од насиља све док она не буде у стању да се опорави, а насилник сноси одговорност.

Kубуровићева је рекла и да Институт одузимања имовине проистекле из извршења кривичног дела представља најбољи превентивни механизам који демотивише криминал у циљу стицања материјалне користи.

Говорећи о изменама Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела, KубуровиÄћ је казала да је одузимање имовине један од кључних елемената којим се остварује сврха кривичног законодавства, односно генерална превенција изршења кривичних дела.

Према њеним речима, подаци Дирекције за управљање одузетом имовином показују значај Закона о одузимању имовине проистекле из кривичног дела.

Прецизирала је да је трајно одузето око 30 разних непокретности, 850.000 евра, око 50 килограма чистог злата, а када је реч о привременој одузетој имовини, Дирекција располаже са 76 кућа, 252 стана, 124 локала, једном пословном зградом и зградом за колективно становање.

Парламент ће рад наставити у 10 сати.

 

 

 

Тањуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*