Скупштина Србије: Парада простаклука о трошку грађана

После жучне свађе власти и опозиције, председница парламента Маја Гојковић прекинула је седницу и позвала посланике да добро размисле о парламентаризму, а опозициони посланици оптужили власт да спроводи насиље

0

Вербални окршаји на ивици физичког насиља, три искључена посланика са седнице – Балша Божовић (ДС), Татјана Мацура (ДЈБ) и Бранислав Михајловић (ДЈБ), десетак изречених опомена, епилог је седнице Скупштине Србије на којој се расправљало о амандманима на предлог закона о спречавању насиља у породици.

Председница Маја Гојковић, пошто није било услова да се нормално настави са радом, прекинула је седницу и наставак заказала за уторак. Она је казала да мора да размисли неколико дана о овом сазиву парламента и додала: „Шта нам је чинити, да ли је неко дошао да обесмисли парламент.”

Мада су у парламенту даване паузе ради смиривања страсти због међусобних обрачуна посланика, потпуни хаос настао је око 17 часова, када су посланици ДС-а држали транспаренте са натписом „Искључите насиље, искључите Ристичевића”, поводом твита Марјана Ристичевића о лечењу болесног детета, који је претходног дана протресао парламент.

Божовић је говорио да су демократе предлагале законе, али СНС их није стављао на дневни ред: „Ево за Зоин закон смо вас јурили шест месеци…” Маја Гојковић је казала да треба децу да оставимо на миру, Божовић се сложио да се „сва деца оставе на миру”…

Кад је Марија Обрадовић (СНС) рекла да у сали има стотинак посланика и замолила све који су жртве породичног насиља да устану, из посланичке групе ДЈБ-а су добацили: „Шта је ово?” Обрадовићева је рекла: „Хтела сам да покажем колико је тешко да неко јавно каже да је жртва насиља.” Готово сви посланици ДЈБ-а тражили су реч, а добила ју је Љупка Михајловска, која је изразила сумњу да је Обрадовићева прочитала закон: „Спремили сте неки политички говор”.

Гојковићева је приметила да је Обрадовићева хтела да илуструје каква је ситуација са насиљем, а Татјана Мацура (ДЈБ) била је изненађена што је Обрадовићева „злоупотребила појам насиља…”

Гојковићева јој је искључила микрофон, рекавши да њихово насиље има границе, а Саша Радуловић јој је добацио да је она једини насилник у сали. Настало је надвикивање са посланицима ДЈБ-а око давања речи, па је Гојковићева казнила Мацуру.

У полемику се укључио Балша Божовић оценивши да је „ругање жртвама насиља када их позовете да устану”, док му Александар Мартиновић добацио: „А кад си тукао жене на Ђерам пијаци…”

Дата је кратка пауза, после које је Маја Гојковић препустила председавање Верољубу Арсићу и преселила се у посланичку клупу, одакле је полемисала са Божовићем, који је казао да је прекинут пренос седнице када су демократе ушле у салу са транспарентом „Искучите насиље, искључите Ристичевића”, Гојковићева му је казала да не зна да ли је он и неко из ДС-а наређивао РТС-у, али да ни она ни било ко из СНС-а то не ради…

Укључио се Александар Мартиновић (СНС) који је затражио да се заустави хајка на Марјана Ристичевића. Божовић му је добацио: „Срам те било”, а Мартиновић је наставио рекавши да ДС, ДЈБ и СДС већ два дана лажу и обмањују грађане како је Ристичевић наводно прозивао нечије дете и како је забранио детету да се лечи у иностранству”.

Татјана Мацура је добацила: „Аман. Човече имаш ли ти срама”, а Мартиновић је наставио: „Ничије дете он није напао. Ристичевић је изразио спремност да се извини, јер су његове речи извучене из контекста, иако се њему нису извинили што су га пљували и псовали му непокретну мајку. Ристичевић је изнео податке да је прошле године РФЗО обезбедио лечење за 485 осигураника, што је плаћено 505 милиона динара, као и да је за девет месеци ове године 472 осигураника лечено у иностранству. Када су они владали, деца нису могла да се лече у иностранству, сада могу и зато је хајка на Ристичевића.”

Посланици ДЈБ и ДС су гласно негодовали и тражили реч, али је нису добили. Посланици ДЈБ-а су пошли да изађу из сале, али и овај пут су кренули да излазе на она врата до којих могу да дођу само пролазећи поред посланика СНС-а, који су им се испречили на путу. Посланици ДЈБ-а су онда почели да фотографишу напредњаке и да вичу, а Гојковићева је почела да им изриче опомене. Балша Божовић је више пута довикнуо Гојковићевој: „Срам вас било, како вас није срамота…” Б

ранислав Михајловић (ДЈБ) се окренуо према Гојковићевој и почео да виче: „Угрожавају ми уставно право да прођем… Замолите посланика да ме не гура… Ово није ваше, ово је народно, ово је народни парламент, ово није скупштина СНС-а, ово је скупштина грађана, срам вас било..” Гојковићева му је рекла да има неколико пролаза до излаза, а Михајловић је повикао: „Не можете ви да одређујете куда ћемо ми да пролазимо…”

Горан Јешић (ДС) добацио је Гојковићевој да је далеко од Гордане Чомић (ДС) (која је често водила седнице). Гојковићева му је узвратила да јесте далеко од Гордане Чомић и Наташе Мићић које су „избацивале све посланике са седнице, па и оне који нису били у скупштини”. Јешић је гласно опсовао… Ова вика је потрајала још мало, а онда је седница прекинута.

Радуловић (ДЈБ): Власт спроводи насиље

Лидер ДЈБ-а рекао је новинарима после седнице да владајућа већина спроводи вербално и физичко насиље у Скупштини Србије и да они неће дозволити да им се одређује куда ће да излазе из парламента, јер неће да се склањају пред насилницима. Он је најавио и кривичне пријаве и жалбу Уставном суду, јер је „Маја Гојковић омогућила физичко задржавање посланика.”

Мартиновић: Обезбедићемо мир

Шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић рекао је новинарима да посланици ДЈБ-а и ДС-а спроводе насиље у парламенту, да су се псовкама обраћали Маји Гојковић, да јој је Горан Јешић псовао мајку, а да је Саша Радуловић по ко зна који пут покушао да изазове физички инцидент тако што је кренуо да излази из сале баш поред посланика СНС-а. Мартиновић је казао и да је Мариника Тепић (ЛСВ) рекла да је Маја Гојковић „одрасла у радикалском брлогу” и додао да СНС неће дозволити насиље у парламенту, нити онима који су 5. октобра палили скупштину да то ураде и сада само на мало другачији начин, тако што ће сваког дана да вређају једног по једној посланика СНС-а.

Став о Сребреници на беџевима и лаптопима

Посланици СРС-а одлучили су да свој став о томе шта се догодило у Сребреници истакну јавно, на беџевима са којима су се појавили у парламенту и, а на којима пише да се у Сребреници није догодио геноцид. Посланици ЛСВ-а тврде да се у Сребреници јесте догодио геноцид, а Мариника Тепић је рекла новинарима да је на свом радном материјалу и на лаптопу истакла став да се у Сребреници догодио геноцид.

Миљан Дамјановић (СРС) сматра да свако има право да износи свој став, али „наша политика је другачија, ми се позивамо на дефиницију закона о геноциду”. Дамјановић је казао да ће, уколико буде усвојена измена Кривичног законика која се односи на кажњавање негирања геноцида, тражити оцену уставности, а до тада ће носити беџ.

Мирјана ЧЕКЕРЕВАЦ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*