Скупштина: Станари ће управнике плаћати од 200 до 350 динара месечно

  0

  Предлог закона о становању и одржавању зграда тиче се сваког грађанина, а треба да омогући да Србија коначно 2017. добије стратегију по први пут врло детаљно дефинише однос према становању, социјалном становању, дефинише групе које имају проблем.

  По први пут у закону ће се наћи жртве стамбене политике и да обезбеди минимум одржавања сваке зграде. Овај закон породичног и партнерског насиља, али и бескућници“, навела је Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, грађевине и инфраструктуре, образлажући пред посланицима Скупштине Србије Предлог закона о становању. Она је објаснила да када је реч о трошковима одржавања станари ништа више новца за то неће издвајати него што су до сада издвајали, али да ће се тачно знати каква је структура тог новца и како се троши.

  Наводећи да је појава професионалних управника зграда наишла на доста отпора оних који не желе увођење реда у тој области, Михајловићева је рекла да је постојање професионалних управника у ЕУ обавеза, а да је предложеним законом избор на станарима да ли ће изабрати свог управника који ће водити рачуна о управљању зградом.

  „Имамо опцију да управник буде станар зграде, ако то станари одлуче али ако не желе свог комшију за управника, локалне самоуправе ће заједно са Привредном комором одлучити ко ће управљати зградом“, каже Михајловић, додајући да ће такав управник морати да положи одређене испите и да поседује лиценцу.

  Предложени закон, како је навела министарка, први пут решава питање заштићених станара и власника станова.

  „Дат је један озбиљан рок од десет година локалним самоуправама, а највећи број тих станова налази се у центру Београда“, прецизирала је министарка Михајловић.

  Коментаришући предложени Закон о становању посланици опозиције оценили су да је то нови намет на џеп грађана Србије, а постављање професионалних управника биће сјајно место за страначко запошљавање кадрова СНС.

  Михајловићева је објаснила да ће висину накнаде коју ће станари који користе социјалне станове морати да плаћају за принудне управнике одређивати локална самоуправа, док ће накнаде за професионалне управнике бити регулисане уговорним односима између лиценцираног управника и скупштине станара. Процена је да ће станари месечно плаћати 200 до 350 динара. Министарка је објаснила и да ће за принудне управнике Привредна комора организовати обуку, а поџаконским актима ће бити одређено колико ће трајати та обука.

  ДАНАС

   

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *