Сламка спаса

0

 

Крајем прошле године, на друштвеној мрежи Твитер на конструктивну критику опозицији и коалицији на власти координатори истих су дали задатак да се та критика ућутка, онемогућавањем корисника да читају и пишу своје ставове, што блокирањем истих, што масовним пријављивањем налога у циљу искључења истих. Незгодна питања су почела да сметају.

Све би то и прошло незапажено уз индивидуалне бунтове и критике, да се брутално нису обрушили и на сатиричне и шаљиве учеснике, који суштниски, никакве зле намере ни према једној од опција нису имали, већ све у циљу добре забаве. У таквом окружењу, и у револту на покушај увођења медијског мрака и на друштвеним мрежама, посебно се осврћући на критичаре медијског мрака у Србији који су прибегли истој методи као и коалиције на власти у Србији и комплетно лицемерје истих, изродио се масован бунт који је резултирао окупљањем људи који су препознали системску игру на политичкој сцени Србије.

Окупљени око страдалника друштвене мреже Твитер, Горана Ћувиза, чији је налог Балтазар Фарбар, а који је шаљиво преузимао идентитете афирмисаних политичких личности и правио шале са тим, на задовољство свих корисника друштвених мрежа, симпатизери су створили фронт отпора који је на незадовољство свих политичких субјеката прерастао у први јединствен покрет на друштвеним мрежама. Да је у питању озбиљан покрет, показује и намера да се покрет афирмише у јавном животу и прелије се ван друштвених мрежа, регистрацијом истог у АПР под називом БАЛТЕРНАТИВА као спој имена Балтазар и Б-алтернатива у држави у којој тврде да ништа нема алтернативу.

Акције које овај покрет преузима и начин на који делује, као и све већи број симпатизера и чланова, јасно показују озбиљну политичку снагу у настајању, са тендецијом истрајавања у борби за промену система у држави. Како сами наводе, циљ покрета је првенствено у томе да покаже да је највећи број грађана Србије незадовољан комплетном политичком сценом и да су све постојеће опције и избори потрошени и заостали у времену иза нас, са једном промашеном идеологијом на којој су настале све политичке странке и правци у нашој земљи.

Број апстинената на свим предходним изборима јасно показује одсуство поверења у политичке странке Србије, засићеност истим манипулацијама већ деценијама од истих чинилаца, како у опозицији тако и у коалицији владајуће структуре.

Покрет Балтазар се дефинише стратешки као трећа опција између две постојеће, леве и десне, а себе види као строги центар са нагласком на одговорну државотворну, националну и социјално одговорну политику. Циљ јој је промена политичких кретања из праваца без алтернативе у правце са алтернативом, а то јасно наводи и кроз своје зацртане циљеве у програму самог покрета Балтернатива.

Покрет Балтернатива има препознатљив наступ у јавности, обраћају се народним језиком, разумњивим свима који прате политичка дешавања, без демагогије, са јасним питањима, јасним одговорима, јасним и прецизним решењима проблема, који су настали из става да се проблеми могу решити само ако се отклањају узроци а не борбом против последица, на шта званична постојећа политичка структура нема одговор сем да приступи деловању са своје позиције ућуткивањем и увођењем медијског мрака где год се појави овакав став.

Основни циљеви покрета заснивају се на очувању територијалне целовитости Републике Србије, гарантоване чланством у Организацији Уједињених Нација која гарантује неповредивост граница у којим је држава призната од истих и Резолуцији 1244 као последици агресије на нашу земљу у циљу давања подршке сеценионистичким и терористичким структурама у Републици Србији. Стратешки циљ покрета Балтернатива је промена изборног система у мешовити са два дома, доњи који би се бирао пропорционалним системом и горњи који би се бирао већинским системом по принципу једна општина један посланик. У економији би се обратила пажња на индустријализацију домаће привреде, развој инфраструктуре, давање предности домаћем производу и заштити истог кроз законске царинске регулативе, враћање домаћих инвестиционих фондова и банака. Тачки у Уставу Републике Србије, која гарантује њену сувереност и територијалну целовитост би била загарантована непромењивост.

Време је показало да је стварње оваквог политичког правца било неопходно и пожењно, уједно, можда је баш сад требало да се деси да оваква политичка опција настане, кулминацијом осећаја да је у држави све промењиво сем политичког курса, зацртаног много деценија уназад. Једноставно, проблем је сам наметнуо своје решење, а како по циљевима покрета Балтернатива произилази, решње је у отклањању узрока проблема.

И како ствари стоје, овај покрет, покрет Балтернатива, доказао је, као највећи успех твитер заједнице и свих осталих друштвених мрежа, да оне не служе само разбибриги, забави, трошењу слободног времена, учењу, већ и ширењу слободне мисли и идеја, које би неки, веома радо, што својим примером и доказују, да угасе, утихну и забораве.

Аутор: Редакција

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*