Slamka spasa

0

 

Krajem prošle godine, na društvenoj mreži Tviter na konstruktivnu kritiku opoziciji i koaliciji na vlasti koordinatori istih su dali zadatak da se ta kritika ućutka, onemogućavanjem korisnika da čitaju i pišu svoje stavove, što blokiranjem istih, što masovnim prijavljivanjem naloga u cilju isključenja istih. Nezgodna pitanja su počela da smetaju.

Sve bi to i prošlo nezapaženo uz individualne buntove i kritike, da se brutalno nisu obrušili i na satirične i šaljive učesnike, koji suštniski, nikakve zle namere ni prema jednoj od opcija nisu imali, već sve u cilju dobre zabave. U takvom okruženju, i u revoltu na pokušaj uvođenja medijskog mraka i na društvenim mrežama, posebno se osvrćući na kritičare medijskog mraka u Srbiji koji su pribegli istoj metodi kao i koalicije na vlasti u Srbiji i kompletno licemerje istih, izrodio se masovan bunt koji je rezultirao okupljanjem ljudi koji su prepoznali sistemsku igru na političkoj sceni Srbije.

Okupljeni oko stradalnika društvene mreže Tviter, Gorana Ćuviza, čiji je nalog Baltazar Farbar, a koji je šaljivo preuzimao identitete afirmisanih političkih ličnosti i pravio šale sa tim, na zadovoljstvo svih korisnika društvenih mreža, simpatizeri su stvorili front otpora koji je na nezadovoljstvo svih političkih subjekata prerastao u prvi jedinstven pokret na društvenim mrežama. Da je u pitanju ozbiljan pokret, pokazuje i namera da se pokret afirmiše u javnom životu i prelije se van društvenih mreža, registracijom istog u APR pod nazivom BALTERNATIVA kao spoj imena Baltazar i B-alternativa u državi u kojoj tvrde da ništa nema alternativu.

Akcije koje ovaj pokret preuzima i način na koji deluje, kao i sve veći broj simpatizera i članova, jasno pokazuju ozbiljnu političku snagu u nastajanju, sa tendecijom istrajavanja u borbi za promenu sistema u državi. Kako sami navode, cilj pokreta je prvenstveno u tome da pokaže da je najveći broj građana Srbije nezadovoljan kompletnom političkom scenom i da su sve postojeće opcije i izbori potrošeni i zaostali u vremenu iza nas, sa jednom promašenom ideologijom na kojoj su nastale sve političke stranke i pravci u našoj zemlji.

Broj apstinenata na svim predhodnim izborima jasno pokazuje odsustvo poverenja u političke stranke Srbije, zasićenost istim manipulacijama već decenijama od istih činilaca, kako u opoziciji tako i u koaliciji vladajuće strukture.

Pokret Baltazar se definiše strateški kao treća opcija između dve postojeće, leve i desne, a sebe vidi kao strogi centar sa naglaskom na odgovornu državotvornu, nacionalnu i socijalno odgovornu politiku. Cilj joj je promena političkih kretanja iz pravaca bez alternative u pravce sa alternativom, a to jasno navodi i kroz svoje zacrtane ciljeve u programu samog pokreta Balternativa.

Pokret Balternativa ima prepoznatljiv nastup u javnosti, obraćaju se narodnim jezikom, razumnjivim svima koji prate politička dešavanja, bez demagogije, sa jasnim pitanjima, jasnim odgovorima, jasnim i preciznim rešenjima problema, koji su nastali iz stava da se problemi mogu rešiti samo ako se otklanjaju uzroci a ne borbom protiv posledica, na šta zvanična postojeća politička struktura nema odgovor sem da pristupi delovanju sa svoje pozicije ućutkivanjem i uvođenjem medijskog mraka gde god se pojavi ovakav stav.

Osnovni ciljevi pokreta zasnivaju se na očuvanju teritorijalne celovitosti Republike Srbije, garantovane članstvom u Organizaciji Ujedinjenih Nacija koja garantuje nepovredivost granica u kojim je država priznata od istih i Rezoluciji 1244 kao posledici agresije na našu zemlju u cilju davanja podrške secenionističkim i terorističkim strukturama u Republici Srbiji. Strateški cilj pokreta Balternativa je promena izbornog sistema u mešoviti sa dva doma, donji koji bi se birao proporcionalnim sistemom i gornji koji bi se birao većinskim sistemom po principu jedna opština jedan poslanik. U ekonomiji bi se obratila pažnja na industrijalizaciju domaće privrede, razvoj infrastrukture, davanje prednosti domaćem proizvodu i zaštiti istog kroz zakonske carinske regulative, vraćanje domaćih investicionih fondova i banaka. Tački u Ustavu Republike Srbije, koja garantuje njenu suverenost i teritorijalnu celovitost bi bila zagarantovana nepromenjivost.

Vreme je pokazalo da je stvarnje ovakvog političkog pravca bilo neophodno i poženjno, ujedno, možda je baš sad trebalo da se desi da ovakva politička opcija nastane, kulminacijom osećaja da je u državi sve promenjivo sem političkog kursa, zacrtanog mnogo decenija unazad. Jednostavno, problem je sam nametnuo svoje rešenje, a kako po ciljevima pokreta Balternativa proizilazi, rešnje je u otklanjanju uzroka problema.

I kako stvari stoje, ovaj pokret, pokret Balternativa, dokazao je, kao najveći uspeh tviter zajednice i svih ostalih društvenih mreža, da one ne služe samo razbibrigi, zabavi, trošenju slobodnog vremena, učenju, već i širenju slobodne misli i ideja, koje bi neki, veoma rado, što svojim primerom i dokazuju, da ugase, utihnu i zaborave.

Autor: Redakcija

POSTAVI ODGOVOR

*