Славица Ђукић Дејановић: Млади немају информација, сексуалност табу

0

Стратегија за подстицвај рађања од 1. јула ступа на снагу. За прво дете мајке ће добијати једнократно 100.000 динара, а министарка задужена за демографију и популациону политку Славица Ђукић Дејановић каже да за ту суму може нешто да се учини и порави материјални статус, али да не решава проблеме на дуже стазе.

Мере које проистичу из стратегије је да ће две године свако друго дете добијати 10.000 динара, да ће свако треће и четврто добијати 12 и 18 хиљада. Поред тога, 600 хиљада парова не може да има децу, за све оне који су до сада из биомедицински потпомогнуте оплодње добили једно дете даће се могућност да о трошку РФЗО имају три нова покушаја да ти малишани имају бату или секу“.

На питање ко ће контролисати да ли се тај новац на време исплаћује, министарка каже да ће то гарантовати контрола Скупштине, која ће донети измене и допуне закона, али и јавност која треба да буде коректор и оцењује да ли се мере спроводе.

Министарка каже и да су се бавили усклађивањем рада и родитељства и истраживали шта највише смета родитељима који су запослени.

„Ми у закону о раду имамо лепо регулисане неке теме, родитељ детета до 3 године не може да ради у поподневној или ноћној смени а да није само то тражио, родитељ детета до 7 година може да бира смену, да ли ће да ради „парт тиме“, све те облике нити траже запослени нити послодавци нуде. Не користе се законске могућности, родитељи из страха, шта ако нешто тражим шта ће бити, а послодавци јер мисле на профит“.

Поред тога, Славица Ђукић Дејановић додаје да послодавци не смеју да дискриминишу неког ко има дете или се вратио на посао после дужег боловања и додаје да зато инспекције морају да буду интензивније.

„Морамо да повећамо број инспектора, да охрабримо људе да кад пријаве случај нису урадили ништа што је лоше“.

Она сматра и да Србија нема довољно вртића, као ни едукованих људи који би радили.

„Едукација у вртићима мора да буде у складу с потребама. Приоритет локалне самоуправе мора бити довољан број вртића. Задатак свих земаља је да предшколско, основно и средње образовање буду обавезни и бесплатни и ми смо се на то обавезали конвенцијом УН“.

Говорећи о образовању, министарка наглашава да млади немју довољно информација и да је сексуалност и даље табу тема.

„Нема у школи сексуалног образовања, успели смо у школу да убацимо неколико јединица, реаговање деце је било позитивно, ми смо држава с великим бројем малолетничких трудноћа, образовни систем је кренуо али мора интензивније“.

Једна од тема биле су и ретке болести и подршка за родитеље тешко оболеле деце. Министарка Славица Ђукић Дејановић је поручила да су ретке болести дуго биле тема „стављена у фиоку“ и да се зато сада не могу очекивати „кораци од седам хиљада миља“.

„Повећава се фонд за ретке болести, то су неки јако добри кораци. Заговорник сам тога да се обезбеде све повластице за родитеље“.

Што се тиче повраћаја ПДВ-а на беби опрему који се укида 1. јула, она каже да су тако деца дискриминисана, јер је само један број родитеља имао енергије да скипља рачуне, док велики број њих туту повластицу није користио. Зато ће се сада, каже, при првом давању дати сума новца подељена на свако дете.

Aфера

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*