Slavica Đukić Dejanović: Mladi nemaju informacija, seksualnost tabu

0

Strategija za podsticvaj rađanja od 1. jula stupa na snagu. Za prvo dete majke će dobijati jednokratno 100.000 dinara, a ministarka zadužena za demografiju i populacionu politku Slavica Đukić Dejanović kaže da za tu sumu može nešto da se učini i poravi materijalni status, ali da ne rešava probleme na duže staze.

Mere koje proističu iz strategije je da će dve godine svako drugo dete dobijati 10.000 dinara, da će svako treće i četvrto dobijati 12 i 18 hiljada. Pored toga, 600 hiljada parova ne može da ima decu, za sve one koji su do sada iz biomedicinski potpomognute oplodnje dobili jedno dete daće se mogućnost da o trošku RFZO imaju tri nova pokušaja da ti mališani imaju batu ili seku“.

Na pitanje ko će kontrolisati da li se taj novac na vreme isplaćuje, ministarka kaže da će to garantovati kontrola Skupštine, koja će doneti izmene i dopune zakona, ali i javnost koja treba da bude korektor i ocenjuje da li se mere sprovode.

Ministarka kaže i da su se bavili usklađivanjem rada i roditeljstva i istraživali šta najviše smeta roditeljima koji su zaposleni.

„Mi u zakonu o radu imamo lepo regulisane neke teme, roditelj deteta do 3 godine ne može da radi u popodnevnoj ili noćnoj smeni a da nije samo to tražio, roditelj deteta do 7 godina može da bira smenu, da li će da radi „part time“, sve te oblike niti traže zaposleni niti poslodavci nude. Ne koriste se zakonske mogućnosti, roditelji iz straha, šta ako nešto tražim šta će biti, a poslodavci jer misle na profit“.

Pored toga, Slavica Đukić Dejanović dodaje da poslodavci ne smeju da diskriminišu nekog ko ima dete ili se vratio na posao posle dužeg bolovanja i dodaje da zato inspekcije moraju da budu intenzivnije.

„Moramo da povećamo broj inspektora, da ohrabrimo ljude da kad prijave slučaj nisu uradili ništa što je loše“.

Ona smatra i da Srbija nema dovoljno vrtića, kao ni edukovanih ljudi koji bi radili.

„Edukacija u vrtićima mora da bude u skladu s potrebama. Prioritet lokalne samouprave mora biti dovoljan broj vrtića. Zadatak svih zemalja je da predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje budu obavezni i besplatni i mi smo se na to obavezali konvencijom UN“.

Govoreći o obrazovanju, ministarka naglašava da mladi nemju dovoljno informacija i da je seksualnost i dalje tabu tema.

„Nema u školi seksualnog obrazovanja, uspeli smo u školu da ubacimo nekoliko jedinica, reagovanje dece je bilo pozitivno, mi smo država s velikim brojem maloletničkih trudnoća, obrazovni sistem je krenuo ali mora intenzivnije“.

Jedna od tema bile su i retke bolesti i podrška za roditelje teško obolele dece. Ministarka Slavica Đukić Dejanović je poručila da su retke bolesti dugo bile tema „stavljena u fioku“ i da se zato sada ne mogu očekivati „koraci od sedam hiljada milja“.

„Povećava se fond za retke bolesti, to su neki jako dobri koraci. Zagovornik sam toga da se obezbede sve povlastice za roditelje“.

Što se tiče povraćaja PDV-a na bebi opremu koji se ukida 1. jula, ona kaže da su tako deca diskriminisana, jer je samo jedan broj roditelja imao energije da skiplja račune, dok veliki broj njih tutu povlasticu nije koristio. Zato će se sada, kaže, pri prvom davanju dati suma novca podeljena na svako dete.

Afera

POSTAVI ODGOVOR

*