Славни фудбалери Матија Настасић и Немања Матић, не заборављају своја родна места

0

Матија Настасић и Немања Матић, којима се диви свет, не заборављају своја родна места, Ваљево и Уб. Настасић донирао 100.000 евра за дечје одељење ваљевске болнице. Матић финансирао обнову цркве у Врелу, а у Убу гради спортски центар

ВРХУНСКИ, светски популарни фудбалери, репрезентативци Србије, Немања Матић у Манчестер јунајтеду и Матија Настасић у Шалкеу, показују да им слава није помутила разум. Напротив, ниједног тренутка нису заборавили свој завичај – Уб и Ваљево. Двојица фудбалских асова уз то исказују и несебичну хуманост – Настасић је 100.000 евра поклонио за реновирање дечјег одељења Опште болнице у Ваљеву, а Матић улаже у градњу савремених спортских објеката у Убу.

Дечје одељење ваљевске болнице, изграђено пре више од четири деценије, било је потпуно руинирано и запуштено. Од када је отворено, ниједном није темељније обновљено. Захваљујући донацији Матије Настасића од 100.000 евра, комплетно је реновиранa Педијатријa, на којој се годишње лечи више од 1.000 најмлађих пацијената из Колубарског округа.

– Када смо му послали фотографије запуштеног дечјег одељења, Матија је одмах прихватио предлог да помогне у његовој обнови – рекли су Тања и Марко Настасић, родитељи познатог фудбалера. – Презадовољан је што малишани сада имају све потребне услове за лечење и опоравак. Матија сматра да је новац уложен у право место и на одговарајући начин.

ЗА ИЗУЗЕТНО хуман гест, Матија Настасић биће 20. марта, на Дан града, проглашен за почасног грађанина Ваљева. То је једногласно одлучено недавно на седници Скупштине града.

– Потези Матије Настасића и Немање Матића су гестови младих врхунских спортиста, који су још квалитетнији људи, јер савршено разумеју реалан живот – каже познати и веома успешни српски рукометни тренер Слободан Јокановић, из Ваљева, такође добитник награде Града. – Њих двојица многима, а посебно младима, могу да служе као пример. Имају веома изражен осећај према срединама из којих су поникли, и апсолутно заслужују висока признања које ће им Ваљево, односно Уб, доделити.

ЗАВЕТ Немања Матић је обновио фудбалски стадион у Убу и преузео ФК Јединство / Фото Б. Пузовић

Улица поред нове зграде општине Уб, дуга око 200 метара, добиће име славног фудбалског репрезентативца Србије и првотимца славног Манчестер јунајтеда Немање Матића. Парк поред улице биће назван по Радосаву Раћи Петровићу, првотимцу Спортинга из Лисабона, такође Убљанину.

– Иако је још млад, иако је каријера пред њим, Немања Матић показује да му је срце велико, веће и од Уба и, рекао бих, од читаве Србије – каже Дарко Глишић, председник Општине Уб. – Он је један од највећих светских фудбалера, понос српског фудбала, али оно што ће га заувек чинити великим, то су његово васпитање и љубав према завичају. То је оно што га чини највећим и што ће његово име златним словима уклесати у историју Уба и Србије. Јер, ако он може да пошаље поруку из Лондона, Лос Анђелеса, Лисабона, или било ког краја света, да пита шта се овде дешава, онда је то знак да неко брине о вама.

ПОЗНАТО је да Немања Матић, чим дође у своје родно Врело, прво сврати у продавницу и плати све дугове сељана. Лане је финансирао обнову сеоске цркве у Врелу.

ДОНАЦИЈА Обновљено дечје одељење болнице у Ваљеву / Фото Општа болница Ваљево

ЗАХВАЛНОСТ Плоча са именом Матије Настасића на улазу на дечје одељење

У Убу је обновио фудбалски стадион, преузео ФК Јединство и гради савремени спортски центар који ће бити опремљен по светски

– Иако је фудбалер светског гласа, Немања је остао исти онакав каквим га одувек знамо – скроман, обичан, културан, увек спреман да помогне кад дође у Уб и Врело – каже Бојан Бојчић из Бањана. – Никада нећу заборавити када сам му се обратио да помогне у набавци неопходног, скупог апарата за Центар за вантелесну оплодњу Опште болнице у Ваљеву, у време када смо супруга и ја били на третману. Истог тренутка, без размишљања, Немања је пристао, донирао значајна средства, уређај је набављен, а он је тада инсистирао да као дародавац остане анониман. Немања је велики човек.

ВЕЛИКИ ЉУДИ– НЕМАЊА Матић и Матија Настасић су пример да велики људи никада не заборављају одакле су кренули – каже спортски новинар Мирослав Ристивојевић из Ваљева. – За њихове спортске успехе заслужни су искључиво они сами и њихове породице. Заједничко им је што су обојица веома рано отишла од куће и као голобради момци осетили да је хлеб зарађен у иностранству онај са „седам кора“, али су свој квалитет доказали на највишем нивоу. С друге стране, породични су људи, о њима ништа не може да се прочита у „жутој штампи“. Људи су на које сваки дечак који почиње да се бави спортом може да се угледа, а њихова дела ван терена говоре сама за себе. Немања и Матија свесни су тога докле су стигли, али и одакле су пошли на свој животни пут.

КАО што се за Уб, захваљујући Драгану Џајићу, сазнало на свим меридијанима и паралелама, а именом Душана Савића освежавано памћење на наш град, тако се данас захваљујући Немањи Матићу у свету проноси назив чудесног места са два слова, одакле долазе фудбалски великани, поручио је Убљанин др Мирослав Перишић, директор Архива Србије. Подсетио је да су Немањи Матићу навијачи у Енглеској и најтиражнији лондонски листови наденули надимак Матс, или „звер са Уба“, како га на блоговима, радујући се његовом фудбалском умећу, називају његови обожаваоци у европској колевци фудбала.

– Убску фудбалску вертикалу наставља Немања Матић, а свако, у својој мери, и Радослав Петровић и Урош Матић – рекао је др Перишић. – Сви они су део идентитета српске нације и Уба, убског духа. Висине које су досегли и даљине у које су се упутили нису убске великане удаљиле од Уба. Напротив. Они одишу својом блискошћу са Убом. А Уб су у свом успињању ка великој слави повукли са собом.

ЗАХВАЛНОСТ

– ЗАСЛУЖИО је Немања Матић да му се житељи убског краја одуже, зато смо одлучили да нова улица добије његово име – каже Дарко Глишић, председник општине Уб. – Није га било лако убедити на то. Сматрао је да је то, у овом тренутку, превише, да можда то није заслужио, али највећи број грађана сматра да је он заслужио много више. Ми смо на овај начин желели да му захвалимо за прелепе објекте које гради у Убу, попут стадиона, који изгледа као неки у Енглеској, до модерног спортског центра. Матић је својим гестовима задужио Уб и улица која носи његово име је најмање што можемо да учинимо у знак захвалности.

Бранко Пузовић

novosti.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*