СЛЕДЕ KАЗНЕ: Министарство здравља поднело 49 пријава због невакцинисања деце

0

Од почетка године инспекција Министарства здравља поднела је 49 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу, али нема података колико је до сада њих кажњено.

Прошле године инспекција је поднела 198 пријава против родитеља који нису вакцинисали своју децу.

Епидемиолог Милена Kаназир из Института за јавно здравље Батут каже је важно одржавање колективног имунитета, а да би се он постигао неопходно је да 95 одсто малишана буду вакцинисани према календару имунизације.

– Само када је висок проценат вакцинисаних, могуће је спречити ширење болести и настанак епидемије – рекла је Kаназир гостујући на РТС.

Недеља имунизације почела је 24. априла и трајаће до 30 априла, а циљ је да се скрене пажња на важност континуитета вакцинације.

Kаназир каже да је Србија раније достизала жељени циљ обухвата од 95 одсто, али да у последњих неколико година не достиже тај циљ, посебно не ММР вакцином (против малих богиња, заушки и рубеола).

– Вакцинација је постала жртва свог успеха, јер многи родитељи, па и лекари нису видели заразне болести које остављају тешке последице – нагласила је она.

Kаназир је упозорила на епидемију малих богиња у суседној Румунији, где је до сада регистровано 5.000 оболелих са 22 смртна исхода.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*