Слика Србије која доказује да ипак нисмо културно пропали

0

Фотка стојећих овација на препуном београдском стадиону није направљена на концерту неке турбо-фолк певаљке – ови људи слушају класику.

На стадиону Ташмајдан одржала прва Ноћ музике, уз наступ Регионалне дечје филхармоније, „малих, али великих музичара“. На репертоару је била класика и филмска музика, улаз је био слободан, али, упркос томе, тешко да је ико очекивао оволико интересовање.

Тужно, али тако је – реч „спектакл“ асоцира нас на неке другачије масовне феште, док је за класику „доступна“ евентуално кад Немања Радуловић или Стефан Миленковић или нека друга наша звезда која је у иностранству (наравно) постигла успех направи концерт за памћење на Kоларцу.

Утолико је спектакл на Ташу био још већи и значајнији.

„Вратили сте веру Београду и напунили нам срца! Хвала вам“; „Чаробна ноћ под звездама београдског неба“; „НОЋ МУЗИKЕ – НОЋ ЗА ПАМЋЕЊЕ. Предивна атмосфера, а деци регионалне и београдске филхармоније свака част, за дивљење и поштовање. Браво уметници“, „Хвала вам од срца на спектакуларној музичкој вечери“; „Београду је ово потребно што се и доказало пуним трибинама“, само су неки од коментара посетилаца.

Много људи је, нажалост, остало и пред улазима, јер је Ташмајдан био тесан за све који су желели да уживају у овој магији, али – можда ће ова слика и ови утисци коначно доказати да Београд јесте жељан оваквих културних дешавања, да има публике и да би требало тако нешто организовати и на већим просторима и много чешће. Ако има ко то да види и чује.
24сата

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*