Сликари Хиландару на дар

0

У жељи да помогну обнову Хиландара, који је оштећен у пожару 2004. године, 156 уметника направило колекцију од 186 уметничких слика и изложили их на продају, уз књиге с верском тематиком

Књига уз коју се човек у самоћи разговара, из које црпи знање, тражи одговоре, па и утеху због великих и малих брига, потребна је свима нама и у времену брзог животног ритма. Због дела која су слична мелему, па их вреди имати при руци, оставити за будуће дане у кућној библиотеци или поклонити драгим особама, којима ће се наћи као добар пријатељ у правом часу, вредело је свратити синоћ у галерију „Прогрес”.

Овде су поклонике писане речи чекала дела различитих аутора посвећена духовности, култури и уметности, а представљена су као саставни део добротворне изложбе под називом „Сликари Хиландару”. Подстакнути жељом да помогну обнову Хиландара, који је оштећен у пожару 2004. године, 156 уметника направили су колекцију од 186 уметничких слика и изложили их уз поставку књига. Све слике које красе галеријски простор објављене су у монографији „Сликари Хиландару”, чији је приређивач Рајко Каришић.

Уметници су били махом инспирисани српском светогорском ларвом. Своје радове они ће даровати Хиландару, а и приход од продатих књига биће намењен такође овој светињи и Задужбини Хиландара, чији је библиотекар Милан Татишић дочекивао посетиоце. Уз његов савет многи су бирали наслове – прикладан дар свечарима који су јуче славили Светог Ђорђа. А, препорука су била дела протојереја Андреја Тачова, који је у родној Русији проглашен за највећег живог беседника. Из пера овог некадашњег пилота написани су „Земља чуда и друге приче”, „Теби и мени Бог је написао писмо”, а његова најпродаванија књига је „У бури обичног дана”. Тачов се бави различитим животним темама и његова казивања намењена су и разумљива свим генерацијама.

Вероучитељ Раде Шалупировић и уметница зидног сликарства Ива Бендеља, истакли су значај антологије руске духовне прозе и приче. Они су напоменули да се многи аутори баве темом хришћанства на основу класика светске књижевности и тако писана дела – разумљива су свима.

Узгред су многи листали, али и пазарили „Светоотачке поуке”, „Тајне о Пресветој Богородици”, „О разним недоумицама”… Брачни парови распитивали су се о насловима који се баве породицом и васпитањем деце. Пажњу су привлачиле и „Основе живописања” аутора Тодора Митровића. Овде су своја издања представиле многе епархије, међу којима Бачка, Далматинска, Пожаревачко-браничевска, Западноамеричка… Богато илустроване биле су и монографије о Хиландару, манастиру Крка и многим другим светињама.

У склопу ове изложбе организована су и предавања на којима су о издањима манастира Хиландара говорили јереј Далибор Стојановић, уредник трибине у Храму Светог Саве, и Никола Дробњаковић, уредник издања Задужбине манастира Хиландара. Приређена је и пројекција фотографија „Хиландар у објективу Рајка Каришића”. Разговор и представљање православних сајтова „Православље на интернету данас” одржаће се вечерас у 19 сати у галерији „Прогрес”. Учествују професори Богословског факултета и уредници сајтова.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*