Слобода медија на удару: Вучић наредио свим телевизијама да се лист Курир цензурише!

0

Свим медијима који у програму имају рубрику “преглед штампе” и који су до сада читали шта објављује лист Kурир, стигло је интерно упутство из кабинета да се свако појављивање листа Kурир заустави

Kабинет Александра Вучића држи у потпуној покорности телевизије у Србији. Откако је дневни лист Kурир на насловној страни објавио значајну тему о финансирању приватне војске навијача преко “Електропривреде Србије”, председник и бивши премијер Вучић уместо да се огласи тим поводом и одговори јавности на овако важно питање, одлучио се за свој разрађени механизам ЦЕНЗУРУ.

Свим медијима који у програму имају рубрику “преглед штампе” и који су до сада читали шта објављује лист Kурир, стигло је интерно упутство из кабинета да се свако појављивање листа Kурир заустави.

Прво је директорка ТВ Антене у Србији Мања Грчич у уторак по подне издала налог да се у Вестима телевизије Б92 у прегледу штампе више не читају само једне новине, погађате Kурир, а исто упутство добила је и телевизија Прва.

И телевизија Пинк је избацила из прегледа штампе лист Kурир, али су по Вучићевом налогу позвали уредника Српског телеграфа да настави са изношењем неистина на рачун председника компаније Александра Родића. Верујемо да су наступи тако “кредибилних” аналитичара најбоља реклама за наше новине.

Телевизија РТС која је јавни сервис свих грађана Србије, бар по ономе што пише у закону, такође је из прегледа штампе изоставила само лист Kурир.

Нисмо били изненађени оваквом послушношћу руководства РТС, јер још ниједном у мандату Драгана Бујошевића нисмо приметили било какав извештај у коме је Александар Вучић поменут у негативном контексту

Разумемо да су колеге у страху од диктатора који не преза ни од једног расположивог механизама у дициплиновању свих телевизија са националном фреквенцијом. Ипак, веровали смо да ће бар неко од њих одбити послушност, јер је у питању ипак једно најобичније читање насловне стране.

Поводом најновије наредбе о цензури и дискриминацији коју власт примењује према једним новинама обратили смо се новинарским удружењима НУНС и УНС, а свакако ће овакав притисак на медије занимати и Међународну федерацију новинара. Наш дневни лист ускоро покреће серијал како Александар Вучић дисциплинује медије у Србији и ко су директни извршиоци његових налога о цензури.

 

 

Председник Адрија Медија Групе Александар Родић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*