Слободан Тркуља: Помолим се сваки пут пред излазак на бину

0

Српски музичар, композитор, певач уникатног стила, инструменталиста и отац троје деце, Слободан Тркуља, у разговору за Ноизз причао је о омиљеном концерту у досадашњој каријери, али и о омиљеном инструменту.
Слободан Тркуља и Балканополис наступиће 5. и 6. децембра у клубу Битерартцафе у склопу концертног серијала Мусицологy Барцаффе Сессионс. Они ће се београдској публици представити као једини домаћи уметници.

Том приликом разговарали смо са светски познатим уметником који публику фасцинира свирачким умећем и моћним гласом. Открио нам је када се први пут представио публици, али и о треми пред наступ.

– Први наступ имао сам са седам година у првом разреду основе школе. Добијали смо пакетиће од Деда Мраза у Новом Саду, а другари и ја смо направили инструменте од шерпи и даски. А трему никад нисам имао. Чланови бенда и ја свирамо увек пуним жаром и срцем. Рано сам кренуо и као да сам оперисан од тога. Kонцерте сам држао већ са 11-12 година и увек сам имао подршку блиских људи, што је допринело томе да се осећам домаће – каже Тркуља.

Славне личности који свој посао раде пред хиљадама других људи, попут спортиста и музичара, неретко имају ритуал пред наступ. Изузетак није ни он.

– Свако има своје ритуале, а ствар коју увек радимо непосредно пред сам излазак на бину је да се окупимо, направимо круг, помолимо се и захвалимо се Богу на томе што нам је дао прилику да се бавимо овим што радимо и волимо. Свестан сам да је мој таленат дар и поклон и дат ми је да са њиме нешто радим. Са обзиром на то да имамо и Холанђанина у бенду, често и он очита молитву „Оче наш” на холандском – открио нам је уметник.

Свира чак 15 инструмената, а како каже, немогуће је међу њима изабрати један који се издваја од осталих.

– Сваки инструмент има своју личност и не могу да одаберем омиљени. То је као када бих бирао које од троје деце које имам највише волим. Сваки од инструмената носи посебну емоцију и у зависности од контекста, музике и текста песме бирам одговарајући – објаснио је наш саговорник.

Славни музичар мора да буде у форми пошто уопште није лако свирати дувачке инструменте (у шта смо се и уверили), а открио нам је и како стиче кондицију.

– Док сам студирао „тренирао” сам као професионалац. Вежбао сам по десет сати дневно, пет сати ујутру и пет сати поподне. Тога сам се држао ригорозно и стриктно чак и онда кад више нисам знао шта да свирам. Различити инструменти захтевају и различиту врсту кондиције, а пошто свирам 15 различитих инструмената, трудим се да за сваки будем спреман и одржавам кондицију. Kод куће имам три фантастична тренера од шест, пет и годину дана, па ми и они помажу да будем на нивоу када је кондиција у питању. Велика страст ми је и вожња бицикла и трудим се да што више будем активан у том смислу. Волим да „летим” на два точка, што објашњава и моју фризуру – шаљиво је објаснио наш саговорник.

Kонцерт који му је био прекретница у каријери, али и уопште у животу јесте концерт са Метропол оркестром у Сава центру.

– Имали смо фантастичне концерте широм света, али тада се нешто преломило. Моја визија музике коју сам одувек желео да стварам се отелотворила. Да би се тако нешто десило потребно је да се поклопи јако много ствари, што ће људи који се баве уметношћу схватити. Да максимално даш себе и да визија твоје уметности и музике постане оно о чему си маштао и сањао, а да при том у том моменту који се дешава будеш надахнут и испуњен радошћу, јаком енергијом и инспирацијом, је невероватан осећај. Нисам био инспирисан само музички, већ целокупно као биће. Наравно, нисам само ја заслужан за то, већ сви из Балканополиса. Максимално се предају музици, а Метропол оркестар, који је међу најбољима на свету, је уживао у музици коју смо стварали. Те вечери све је било онако како треба. Kао да смо и ми сами присуствовали нечему што је веће од нас, без обзира што смо били на бини – препричао је Тркуља.

За крај, послао је јасну и гласну поруку свим нашим читаоцима.

– Верујте у снове, не одустајте од њих и трудите се кад је тешко. Верујте у себе јер сте сами по себи чудо и не постоји ниједна ствар коју не можете да остварите у животу. Не постоје границе које могу да вас спрече осим граница које сами поставите – закључио је Слободан Тркуља.

Цена улазнице за наступ Слободана Тркуље и Балканополиса 5. и 6. децембра у Битерартцафе-у износи 1200 динара.

 

 

 

Noizz.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*