Словаци покренули петицију да протерају Србе из земље! Срби су ….

0

Хиљаде грађана Словачке потписале су скандалозну петицију којом траже да се радници из Србије протерају из њихове земље!
Тај документ је препун фашистичких коментара у којима се каже да су Срби народ који има лош менталитет, преку нарав и да наши радници плаше словачку децу када се враћају из школе и обданишта.
Овај незапамћени скандал избио је након најаве да би у Трнавски регион у коме се налази велики број фабрика могло да дође 400 радника из Србије. Чим је почела градња станова за гастарбајтере у општини Водеради, становници су се подигли и брже-боље саставили петицију коју је потписало 1.062 од 1.500 мештана. Председник општине Водеради Павол Аугустин рекао је медијима да се противе доласку Срба јер је реч о неприлагодљивом народу.
Менталитет људи из Србије или Румуније је другачији, а пре него што уопште добију шансу да се прилагоде овдашњим условима, највероватније ће отићи – убеђен је Аугустин.
На његове речи се надовезала и заменица директорке локалног обданишта Адријана Полаковицова, једна од иницијатора петиције, која сматра да би Срби нападали словачку децу.
– Знамо како се странци понашају на радном месту, како имају експлозивну нарав, како решавају конфликте. Шта ће радити у слободно време без контроле? Код нас су и шестогодишњаци навикли да иду кући сами из обданишта, мајке ће се плашити за њих – крајње малициозно је истакла Полаковицова.
Амбасадор Србије у Словачкој Шани Дермаку рекао је за Информер да је Водеради изузетно мала и затворена средина која не прихвата странце.
– За овај случај сам сазнао из српских новина пошто ове овде, макар водеће, о томе нису извештавале. У општини Водеради налази се фабрика „Самсунг“, а иначе је реч о малом месту са свега стотинак кућа. Локално становништво има огроман отпор према свему што им ремети свакодневицу на коју су навикли, па тако и према странцима. Немојте мислити да сам благ и да улепшавам стварност, али ове ружне речи нису уперене директно према нашим радницима, већ према свим странцима који долазе овде да раде било да су то Срби, Румуни или Украјинци. Међутим, поводом овога ћу свакако контактирати с председником целог Трнавског региона, који је велики пријатељ српског народа – јасан је био Дермаку.
Опасни, прљави, иду у чопору
Ово није први фашистички испад према Србима у Словачкој. Подсећања ради, почетком марта ове године у магазину „Н“ је изашла скандалозна репортажа у којој су српске раднике запослене у фабрици „Самсунг“ у месту Галанта назвали „прљавим и опасним људима, који се крећу у чопору“.
– Срби су веома опасни, прљави су и крећу се у чопорима. Места где се окупљају више подсећају на Бронкс или на престоницу Сомалије Могадиш. Продавница у Галанти из које излазе са великим кесама претвара се у гето када се Срби појаве. Њима недостају хигијенске навике, а ноћу тумарају по улицама Галанте и плаше локално становништво. Они јесу хришћани, али их се ми плашимо – писало је у том листу.
Словаци нам некада били пријатељиПоводом овог инцидента контактирали смо и с бившом амбасадорком Републике Србије у Словачкој Радмилом Хрустановић, која нам је рекла да су за време њеног мандата односи између Словака и Срба били и више него пријатељски.
– У време мог мандата Словаци су били велики пријатељи српског народа и имам само најлепша сећања и утиске. Стога ми никако нису јасне овакве изјаве и заиста не желим да их даље коментаришем – кратко нам је рекла Хрустановићева.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*