Словачки министар наложио истрагу против „Самсунга“ због малтретирања Срба

Словачки министар рада Јан Рихтер разговарао је са руководством фабрике компаније "Самсунг" у тој земљи и затражио да са провере наводи о жалосним условима за раднике из Србије и нелегално запошљавање преко посредничких агенција.

0

„Министар је упозорио да је откривено нелегално запошљавање држављана трећих земаља преко посредничких агенција за привремени рад, пре свега држављана Србије, што му је потврдио и мађарски министар за рад на билтералном састанку прошле седмице“, саопштило је словачко Министарство рада.

Рихтер је од „Самсунга“ затражио да фабрика провери услове под којима су запослени страни радници пошто је у Словачкој велику пажњу привукла репортажа српског новинара Драгана Крсника из Самсунгове фабрике телевизора у Галанти о условима под којима словачка предузећа запошљавају српске гастарбајтере.

Министар Рихтер срешће се тим поводом у понедељак са српским министром рада Александром Вулином да види како да се заштите радници из Србије који су словачким и фабрикама у региону неопходни јер у тој земљи влада недостатак радне снаге.

„Важно је да странци у Словачкој раде легално и да се поштује Закон о раду. Свестан сам да нисмо у стању у неким професијама да задовољимо потребе предузећа. Ако биро рада није у стању да понуди тражене професије даваћемо сагласност за долазак радне снаге из трећих земаља. Али никада паушално“, рекао је Рихтер, преноси словачка агенција ТАСР.

Након што су словачки медији почели да прозивају владу словачког премијера Роберта Фица како то да допушта ропски рад гастарбајтера са Балкана, пре свега Срба, министар Рихтер је наредио прошле седмице такође инспекцију у посредничкој агенцији Ларго у Галанти преко које је у „Самсунг“ дошао и прерушен у радника новинар српског магазина Недељник.

Да словачка јавност сазна како ропски експлоатишу српске раднике наднационалне компаније и словачка предузећа а такође да жигоше ксенофобију Словака који се сада плаше „српског инсталатера“ исто као што се стара Европа у време проширења плашила пољског или словачког, заслужан је у великој мери словачки независни дневник ДењикН.

Исто како је одлучно критиковао хистерију Словака против муслиманских избеглица којих нема, ДењикН упозорио је зимус у истраживању и репортажама из Галанте и Гапчикова да Словацима сада сметрају српски и балкански радници иако су бели и хришћани.

Парадоксално, медији у Србији ове седмице преносећи писање аустријске штампе погрешно су критиковали управо тај словачки дневник за непостојећу камању против избеглица и муслимана.

ДењикН који се распитивао код словачких власти шта су спремне да учине да помогну Србима превареним од стране посредничких агенција добио је одговор да Словачка није заинтересована да се генерално либерализује запошљавање држављана Србије зато што држави није у интересу да у земљу масовно долази јефтина радна снага која би зауставила притисак на повећање зарада, али да су власти спремне да дају према потреби дозволе када постоји потреба.

Словачки министар Рихтер разговарао је о проблему посредничких агенција које зарађују доводећи гастарбајтере са Балкана без валидних уговора, кршећи често законе и минималне услове рада и са чешком министарком рада и социјалних питања Михаелом Марксовом.

И Чешка је суочена са истим проблемом, када чак 2.000 посредничких агенција, док их у Немачкој има свега 20, остварују велике профите у бизнису са бедом, доводећи раднике из Србије, Бугарске или Румуније, само са уговором са агенцијом не и са фабриком, без здравственог осигурања а одбијају им од плате високе суме за смештај у неадекватним условима.

Чешка влада, суочена са истим зазором својих грађана од страних радника у местима где их има више, верује да би поред појачаних патрола полиције помогло то да предузећа и посредничке агенције пруже гастарбајтерима нормалне услове рада и нормалну зараду, тако да могу да доведу и породице.

Словачкој тренутно недостаје око 14.000 радника, Чешка предузећа жале се да ће остати без већ уговорених изазовних послова ако влада премијера Бохуслава Соботке не помогне да у земљу дође око 140.000 страних радника.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*