Словеначка „уметница“ која је дојила пса и оплодила своја јајашца псећом ћелијом, добила престижну награду!

1

Словенска „умјетница“ Маја Смрекар, дојила је пса, али је и једно властито јајашце дала на оплодњу псећом спермом, као дио тромјесечног „умјетничког“ пројекта. Читав бизарни процес претворила је и у својеврсни документарни филм.

Пројект назван „K-9_топологy“ трајао је три мјесеца, а притом је Смрекар живјела са својим псима у изолацији.

Тијеком тог периода, натјерала је своје тијело на стварање млијека упорним пумпањем дојки. Потом је дојила штене именом Ада, како би истражила „друштвену и идеолошку инструментализацију женског тијела и дојења.“

Смрекар је такођер узела једну ћелију из сала другог пса, Бyрона, те ју је користила како би оплодила једно од својих јајашаца, користећи методу сличну ин-витро оплодњи.

На својој wеб страници, Смрекар тврди како је пројект настао из „проматрања зеитгеиста кроз такозвану танатополитичку димензију сувремених биополитичких пракси.“ Њено „умјетничко“ ђело можете погледати у видеу.

Унаточ крајњој бизарности пројекта, који се не би могао назвати чак нити декадентним, Смрекар је добила главну награду Приx Арс Елецтроница у категорији „Хибридне умјетности“, што је по ријечима стручњака, једна од најпознатијих награда на пољу електроничке и интерактивне умјетности.

„Оно што ово умјетничко ђело чини тако посебни јест тотална преданост умјетнице,“ изјавила је порота у службеној изјави.

„K-9_топологy је истинско хибридно умјетничко ђело с дубоком био-политичком поруком те је сигурно да ће унијети много дискусије у публику, с умјетничке и знанствене стране.“

Трибун.хр

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*