Словенци Србима не опраштају Kосово: Милош је био радник месеца на бензинској пумпи, а сада хоће да га се реше на све начине (ФОТО)

0

Илић је за кратко време прешао пут од предлога за радника месеца и кандидата за награду до националисте и „проблематичног радника“

Милош Илић (26) из Смедерева отишао је да живи и ради у Словенију за ланац бензинских пумпи „Петрол“. Тамо раади од фебруара 2017. године, а како каже био је предлаган и за радника месеца. Проблем је настао када је у компанијском упитнику написао да је Kосово део Србије. Сада му послодавци прете отказом, тврди Милош.

Илић је за кратко време прешао пут од предлога за радника месеца и кандидата за награду до националисте и „проблематичног радника“ од којег је тражено да потпише споразумни отказ, а све због тога што је у компанијском упитнику изоставио Kосово као једну од од земаља у којој ова словеначка фирма послује.

Ни сањао није да ће изгубити посао само зато што сматра да је Kосово део Србије.

– У компанији „Петрол“ сам се запослио у фебруару 2017. године и већ након непуних месец дана сам добио похвалу и повећање плате, а затим сам предложен за радника месеца. Да бих учествовао у избору за ту награду, морао сам да попуним тест од 60 питања и једно је дословце гласило „На колико тржишта у државама бивше Југославије Петрол има мрежу бензинских сервиса?“. Пошто знам да само у Македонији немају бензинске станице, тачан одговор би требало да буде у пет земаља – Србији, Црној Гори, Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини.

– Међутим, они су мени то питање оценили као нетачно, јер нисам урачунао Kосово?! Због тога сам им послао мејл у коме сам им тражио да исправе неправду и признају ми одговор, јер Kосово сматрам делом наше земље, а не независном државом. Упозорио сам их и да је то званичан став Србије, земље у којој послују. Од тог тренутка крећу моје муке у „Петролу“ – присећа се Илић.

– Из управе „Петрола“ нису ни желели да одговоре на мој мејл, а камоли да ми признају тачан одговор. Уз то, обавестили су и мог пословођу да сам се жалио због Kосова. Он ме је критиковао, говорио и да сам националиста и подругљиво ми се обраћао са „Србине“. Почели су потом да ми траже длаку у јајету, најситнију грешку и, коначно, оптужили су ме зато што сам користио картицу на којој имам мали попуст кад радим ноћу.

– Према њиховој рачуници, попио сам 10 кафа које сам платио 90 уместо 120 динара и тако сам оштетио фирму за 300 динара. Због тога су ме позвали у своје просторије и рекли ми да је за моје добро да потпишем споразумни раскид уговора или ми га они свакако неће продужити. Нисам желео ништа да потпишем, и послали су ме на принудни одмор, а када ми крајем августа истекне уговор, нећу добити продужење

Илић се, како каже, не каје због свог поступка јер тако заиста и мисли и верује да ће лако наћи други посао док не заврши факултет.

– Служио сам војску и поднео заклетву које се нећу одрећи ни за један посао или новац – рекао је Милош.

У компанији „Петрол“ су за „Информер“ рекли да не осећају никаву кривицу и тражили им да им пошаљу питања, на која нису одговорили.

 

telegraf

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*