Словенци штите свој језик и писмо: Пивница кажњена због рекламе на енглеском

Пивница из Толмина, на западу Словеније, двоструко је кажњена јер је због великог присуства страних гостију на музичком фестивалу за викенд истакла оглас на енглеском језику

0

Пивница из Толмина, на западу Словеније, двоструко је кажњена јер је због великог присуства страних гостију на музичком фестивалу за викенд истакла оглас на енглеском језику с натписом „Лоцал беер“.

Тржишна инспекција одредила је пивници казну од 840 евра јер закон забрањују рекламирање алкохолних пића, али и додатних 1.200 евра, јер рекламне поруке као натпис на локалима у Словенији према важећем закону морају бити искључиво на словеначком језику.

Угоститељи и туристички радници сматрају да овај случај представља шиканирање, пренела је Хина.

Потом се саопштењем огласила и главни тржишни инспектора Андрејка Грлић, која је појаснила да пивница не би била кажњена да је уз „Лоцал беер“, написала и „локално пиво“.

„Наравно, странац је задовољан кад пред угоститељским локалом или продавницом види понуду на свом језику или језику који му је познат. Али, ако је уз то и натпис на словеначком језику, биће задовољан што је научио нову страну реч, па то може применити у ситуацији кад не може да се снађе с енглеским“, навела је Грлић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*