Словенци уздржани према Tрампу

Словеначка политика на победу Доналда Трампа реаговала је врло уздржано, а водећи медији у тој држави, одакле је родом будућа прва дама САД Меланија, изражавају забринутост да би талас популизма могао да захвати и Европу, која ће бити угрожена ако се нови шеф Беле куће одлучи за изолационистичку спољну политику.

0

„Након Брегзита победа Трампа је нови шок за ЕУ, која је и сама у унутрашњој кризи, у њој се сада осећа страх“, навео је водећи словеначки дневник Дело.

Овај љубљански дневник додаје да је Доналд Трамп победио реториком и порукама које „угрожавају либералну демократију“.

Иако поруке из кампање често остају на нивоу реторике, Трампова спољна политика имаће изолационалистичке примесе па би Европа убудуће морала да води рачуна више сама о себи, наводи лист.

Дело тврди да су се Европљани на неки начин разочарали у два мандата досадашњег председника Барака Обаме, којег су, након ратоборног Џорџа В. Буша, доживљавали као једну врсту „месије“, али се он, наводи лист, након избора претворио у „хладног реалисту“ што се тиче спољне политике и односа са Европом.

„Трампову победу омогућио је бес Американаца против естаблишмента, а то се догађа и у Европи, где се бес све више окреће према Бриселу, али и домаћим политичарима на власти“, наводи коментатор Дела, изражавајући бојазан да ће се популистички политички тренд проширити Европом.

„Трампова победа могла би с друге стране Европи да буде и корисно отрежњење, јер је упозорава да она мора више да брине за себе и своје властите интересе“, наводи лист, и упозорава на Трампове изјаве којима је довео у питање неке претпоставке трансатлантског савезништва и начела слободне трговине који карактеришу односе у савременом свету.

Мариборска Вечер победу Трампа види као реакцију разочараног дела америчких бирача средњег и нижег слоја политичким елитама и глобализацијом коју криве за губитак радних места, те наводи да су Трампу победу осигурали и медији јер се њима вешто користио па му нису нашкодиле ни вулгарне и популистичке изјаве које су шокирале свет.

„Медијске корпорације и предизборне анкете изгубиле су веродостојност, атрадиционални озбиљни медији више се не пробијају до разочараних маса, јер их оне често не виде на својој страни па се ослањају на друштвене мреже с информацијом без филтера за лажи, а тако пристајемо на комерцијални медијски стампедо којима су важни само бројеви објава и кликова, чиме и сами пристајемо на друштвено растакање“, наводи мариборски лист, пренеле су агенције.

Подсећа се да су личне честитке Трампу и будућој првој дами САД Меланији упутили премијер Миро Церар и председник Борут Пахор, али и примећује да су се они у својим изјавама уздржали од сваког коментара америчких политичких прилика или очекивања од будуће америчке политике.

Челник словеначке опозиције, Јанез Јанша у разговору за једну приватну ТВ станицу је рекао да је победа Трампа добра јер најављује снажну Америку и кад се ради о спољној политици.

Рекао је такође да је слаба Америка заправо и европски проблем.

Јанша је додао да се и за Роналда Регана, својевремено након што је изабран, говорило да је екстремиста који ће блоковски свет довести до рата, али да је његов мандат био одличан и да се показао успешним председником па је, сматра, његов мандат на челу велесиле довео и до пада Берлинског зида, распада СССР-а и демократизације некадашњег европског истока.

Јанша се, каже, нада да ће доћи време да се и у Словенији „исуши мочвара“ те да потребних политичких промена у држави нема због снага политичког континуитета којима доминира левица, али и због пристрасних и необјективних медија.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*