Словенија: Графит „Алах је велики“ на католичкој капели

Словеначка бискупска конференција и Исламска заједница Словеније осудиле су као провокацију и вандализам графите "Алах је велики" и "Шеријатски закон" који су осванули на зиду капелице Свете Соботе на Шмарној Гори близу Љубљане.

0

Графит на капелици, у популарном излетишту, снимили су јуче излетници и упозорили полицију, јавља Хина.

На једном од спољних зидова капелице излетници су пронашли поруку исписану великим латиничним словима „Allahu akhbar“ (са сувишним „х“ у другој речи), а на другом „Sharia“, што су неки протумачили као исламистичку поруку и претњу словеначким хришћанима.

Медији наводе да је реч о вандализму који на верским објектима у Словенији и није тако ретка појава.

Словеначка полиција је саопштила да прикупља информације о догађају, који је изазвао осуду јавности.

Прва је реаговала Исламска заједница Словеније, која је у кратком саопштењу оштро осудила наведени вандализам као неприхватљив и додала да од полиције очекује откривање починилаца.

Словеначка бискупска конференција је саопштила да се ради о чину усмереном против верске толеранције и поступку који државни органи требају да истраже и санкционишу.

Хина наводи да неки десно оријентисани портали и удружења у чину на Шмарној Гори виде доказе о наводном расту радикализације словеначких муслимана, углавном досељеника из Босне и Херцеговине.

Алеш Хојс, који је био министар одбране у влади бившег премијера Јанеза Јанше, навео је на својем профилу на Твитеру да је капелица на љубљанском излетишту „оскрнављена муслиманским паролама“ и запитао се зашто полиција не реагује енергичније.

Хина наводи да провокативни графити нису реткост на црквама у Словенији, али да до сада нису садржали „исламистичке“ поруке него су обично као својеврсне политичке поруке били упућивани „клеру“ или „клерофашистима“.

Прошле је године у Словенији забележено и неколико тежих испада и провокација усмерених против одређене вере. Тако су на градилишту џамије у Љубљани у два наврата нађене бачене свињске главе, а у цркви у Копру је наводно неуравнотежена особа уништила чекићем барокни дрвени кип Богородице са малим Исусом.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*