Случај „Децедра”: тужилац заплакао, оптуженом позлило

0

Судско веће Апелационог суда у Београду отворило је претрес против троје лекара и власнице клинике „Децедра”, оптужених да су одговорни за смрт Јелице Радовић (19), која је преминула 9. септембра 2006. године, четири дана после операције чукљева у овој медицинској установи. Лекарима оптуженима за несавесно лечење сада покојне девојке, ортопеду хирургу Славку Томићу, анестезиолозима Миодрагу Стојановићу и Оливери Јеремић и власници клинике Светлани Сремчевић, два пута је изрицана првостепена пресуда. Лекари су осуђени на по годину и три месеца затвора, док је Сремчевићевој изречена условна осуда од годину дана, са провером од четири године.

После другог укидања првостепене пресуде, Апелациони суд је одлучио да отвори претрес и размотри делове извештаја вештака медицинске струке које је одбрана окривљених означила као спорне. Пред другостепеним већем је завршну реч изнео заменик апелационог тужиоца Милија Миловановић. Заплакавши у једном тренутку, тужилац је казао да је више него очигледно да су сви оптужени лекари били заведени пркосно неуништивом младошћу и савршеним преоперативним здравственим стањем сада покојне девојке.

– Питам се да ли би се тако лежерно, равнодушно, нарцисоидно, самозадовољно, немарно и готово бездушно, опходили и према свом, тек оперисаном детету? Да ли би и њега оставили без сталног лекарског надзора и допустили да толико дуго трпи све оне алармантно претеће симптоме које су Јелицу исцрпљивали три дана и исто толико ноћи, не предузимајући адекватне дијагностичке и агресивне мере лечења. У питању је био несвакидашњи груб професионални нехат удружен са ђаволски прикривеним симптомима и околностима који су заједничким и погубним деловањем, довели до апсурдне смрти младе, али велике хероине Јелице Радовић – навео је поред осталог Миловановић који је завршну реч исписао на 33 стране.

Пре него што је дата реч тужиоцу, судско веће одбило је предлог бранилаца окривљених да се уради ново вештачење. На претресу се расправљало о спорним питањима из извештаја комисије вештака Судско-медицинског одбора новосадског Медицинског факултета коју су чинили Радмила Колак, Јован Вукадинов и Милан Симић.

Председница комисије Радмила Колак рекла је у име чланова да остају при свему што су навели у извештају од 12. новембра 2007. године, као и његове допуне од 10. августа 2008. године. У тим документима, чланови комисије констатовали су да је сепса узрок смрти Јелице Радовић и оценили да лекари нису благовремено реаговали на симптоме.

Указујући да сматра да у извештајима вештака има извесних несагласности, члан судског већа Драгољуб Албијанић инсистирао је, постављајући многобројна питања, да чланови комисије разреше његове дилеме.

Пошто је овај члан судског већа завршио, питања је члановима комисије почео да поставља првоокривљени Томић. После неколико питања, њему је позлило и он је, држећи се за груди, истрчао из суднице. Претрес је настављен после паузе од 40 минута.

Уколико другостепени суд у петак, за када је заказан наставак, оконча претрес, избећи ће се могућност да наступи застарелост кривичног гоњења у односу на окривљену Светлану Сремчевић. Апсолутна застарелост за тежи облик кривичног дела несавестан рад у служби за који се власница „Децедре” терети, наступа десет година од дана његовог извршења, а то је 9. септембар.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*