Случај Доситеј Обрадовић: Медији шире лажну вест о необразованости деце!

0

Приложена фотка дели се муњевито по друштвеним мрежама, нпр, у групи „Атеисти Србије“, па се питам да ли се само мени чини да је одговоре писала иста рука (погледајте слова „а“, „д“, „л“ и тај повремени нагиб у лево)?

Било како било, истина је да се данашња деца не могу подичити нарочитим степеном опште културе, али шта друго очекивати у земљи у којој је велика већина грађана, односно њихових родитеља, поверовала у причу да осмаци не препознају Доситејев лик?

Нема те школе у којој слика са његовим ликом не краси бар једну учионицу. Према томе, ако свршени основци ишта знају, онда знају како изгледају Доситеј и Вук. Питајте их када их сретнете, па се уверите и сами. У супротном, све би их требало уврстити у инклузивни програм наставе.

Са друге стране, чак и да то не знају, у шта искрено сумњам, макар за већину њих, много је важније питање како је могуће да „афера Доситеј“ уопште заживи, што нас са приче о руинираном образовном систему, која јесте факат, доводи до приче о дефинитивној смрти критичког ума, а о новинарству да не говорим.

Дневна новина Блиц, рецимо, као извор ове „афере“ наводи „зачуђене наставнике“, које потом „конкретизује“ кроз лик „једног од професора из школе на југоистоку Србије, који није желео да му се открива име“.

У истој вести од 20. јуна, под насловом: „БРУKА НА МАЛОЈ МАТУРИ основци Доситеја Обрадовића на тесту мешали са Kолумбом и Јулијем Цезаром“, осим „зачуђених наставника“ и „професора са југоистока“, прича је „потврђена“ скриншотом са Фејсбука, из кога можемо да прочитамо статус извесне Аленке Пантић (чуј, „Аленка Пантић“), која тврди да су „ђаци Доситејев лик мешали са ликом Kолумба, Луја XИВ, Васка де Гаме, Јулија Цезара, Јована Цвијића и Рузвелта“.

Извините, молим вас, а ко је Аленка?

То, уједно, објашњава и како је настала фотографија у прилогу.

Ништа боља ситуација није ни код других медијских кућа. Информер је био нешто „професионалнији“ од Блица, па је за стручно мишљење о томе како је могуће да деца не препознају Доситејев лик, питао историчарку Бранку Прпу, која је оценила да је то „пораз нашег образовања“.

Из свега наведеног, могу само жалосно да закључим, да ако нешто попут „пораза нашег образовања“ постоји, било би поштено да се тај пораз не спочитава деци. Свима вама, просечним конзументима медија, који сте одрасли и разликујете Доситеја од Kолумба, а поверовали сте „Аленки Пантић“, Блицу, Информеру, Ало-у, Телеграфу, Новостима и другима који су пренели ову вест, поручила бих да се истог часа погледате у огледало – могуће да ћете тамо видети да су вам израсле исте онакве магареће уши, какве су израсле Пинокију у земљи играчака. Немојте да се чудите деци, јер су она златна какви сте ви.

Драгана Миљанић, ФБ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*