Слуцки: Оптужити СССР за избијање Другог светског рата врхунац цинизма

0

Председник спољнополитичког комитета руског парламента Леонид Слуцки оценио је коментаре пољског министра спољних послова о кривици Совјетског Савеза за избијање Другог светског рата као „крајњи степен политичког цинизма и историјске неписмености“.

Леонид Слуцки је рекао новинарима да су „такве акције и искази нечувени и опасни јер отворено охрабрују ревизионисте и духовне наследнике нациста“.

Према његовим речима, пољски министар Витолд Вашчиковски је „у циљу оправдавања државне бласфемије и скрнављења сећања са борце против фашизма дошао до крајњег степена политичког цинизма и историјске неписмености“.

„Оптуживање СССР за избијање Другог светског рата паралелно са нацистичком Немачком – то је још један гнусни покушај прекрајања историје, што је чест грех данашњих пољских политичара“, изјавио је Слуцки.

Рекао је да „допринос совјетског народа победи над браон кугом, ослобођењу Европе, па самим тим и Пољске, од ње, не може и не сме бити предмет сумње“.

„Државна дума је већ осудила пољски закон о споменицима војницима ослободиоцима. Заједно са нама је наступио и израелски Кнесет. Надам се да ће и европски парламенти прихватити нашу позицију и да неће дозволити изругивање заједничком историјском сећању“, додао је Слуцки.

Пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски је јуче изјавио да је „Совјетски Савез много допринео почетку Другог светског рата“ јер је напао Пољску мало пошто је то учинила Немачка.

Изјава Вашчиковског је била реакција на изјаву руског амбасадора у Варшави да споменици совјетским војницима у Пољској морају бити очувани из захвалности за ослобођење од фашизма, пише Тас.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*