Службена белешка о случају хеликоптер мора да се да на увид јавности

  Повереник је наложио Вишем јавном тужилаштву да најкасније за пет дана достави Инсајдеру службену белешку о разлозима због којих није покренута истрага о паду војног хеликоптера.

  0

  Инсајдер је тражио копију службене белешке након што нам је потврђено да тужитељка Гордана Јовановић, која је водила предистражни поступак, није потписала одлуку о томе да се не покрене истрага. Уместо поступајућег тужиоца такву одлуку је у форми службене белешке потписала надређена тужитељка Наташа Кривокапић.

  Повереник је оценио да је тужилаштво погрешило када је одбило захтев са аргументацијом да се ради о општепознатим информацијама које су „већ више пута објављене“.

  Оцењено је и да не стоји аргументација тужилаштва да се ради о „документу са чијом је садржином јавност већ упозната кроз новинске чланке“ и „објављивањем документације, која је била предмет обраде исте службене белешке, на сајту Министарства одбране РС“.

  Како је Инсајдер већ објавио нису тачни наводи Тужилаштва да је са садржином службене белешке јавност већ упозната кроз новинске чланке.

  Осим тога, Повереник је указао и на чињеницу да Инсајдер није тражио „документацију, која је већ објављена већ конкретан документ, односно службену белешку“.

  “Право је тужиоца да одлучи о томе да ли ће или не предузимати гоњење за неко кривично дело, али је, будући да одлуку доноси у оквиру јавне функције, његова обавеза да разлоге на којима се таква одлука заснива, учини доступним јавности”, навео је Повереник у решењу.

  Одлука да се не покрене поступак донета осам месеци по завршетку предистраге

  Предистражни поступак у случају пада војног хеликоптера водила је тужитељка Гордана Јовановић која је, како је објавио Блиц, напустила функцију тужиоца и прешла у нотаре. Она је нагласила да њен одлазак у нотаре нема везе са случајем хеликоптер, али и да је у овом случају она поступала од марта 2015. до октобра 2015.

  Оваква констатација покренула је питање шта се десило, имајући у виду да је одлука о непокретању поступка саопштена осам месеци касније, односно 30. јуна 2016.

  Осим тога, Инсајдеру је потврђено да је одлуку о непокретању поступка у форми службене белешке потписала главна тужитељка Наташа Кривокапић.

  Инсајдер је тражио копију службене белешке пошто би њен садржај можда могао да открије шта се све дешавало у предистражном поступку и зашто одлуку да нема основа за покретање истраге није потписала поступајућа тужитељка него њена шефица.

  Подсетимо, до пада војног хеликоптера дошло је приликом покушаја да се животно угрожена беба из Новог Пазара транспортује до Београда, а пошто превоз санитетом није био могућ због одрона.

  Транспорт су иницирали министар здравља Златибор Лончар и тадашњи министар одбране Братислав Гашић.

  Иако се није доводила у питање намера свих у ланцу да спасу живот детета, чињеница да је ово био војни лет приликом којег је нарушен строго дефинисан систем организације и ланац командовања.

  Више јавно тужилаштво одбило је да достави Инсајдеру службену белешку у којој је образложена одлука да истрага у случају пада хеликоптера неће бити покренута, односно да нико неће кривично одговарати за пад хеликоптера и погибују седам особа. У допису Тужилаштва Инсајдеру наводи се да је одлуку потписала јавна тужитељка Наташа Кривокапић, а не поступајући тужилац јер се радило о сложеном предмету за које је интересовање јавности било велико, да у пракси Тужилаштва ово није преседан нити је први пут да тужилац преузме на себе одговорност у компликованим и важним предметима.

  Према истраживању Инсајдера то међутим може да значи и да је поступајућа тужитељка сматрала да треба донети другачију одлуку, па је зато одговорност за одлуку да нема основа за покретање истраге преузела и потписала њена шефица.

  ИНСАЈДЕР

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *