Смајловић: Сви београдски уредници су 1999. носили Вучићу новине на цензуру

0

Смењена уредница листа “Политика”, Љиљана Смајловић, написала је у колумни у “Недељнику” да су сви београдски новинари 1999. године новине носили на цензуру код Александра Вучића.

Она је изнела чуђење што је случај око убиства Славка Ћурувије морао да дочека да Александра Вучић поново уђе у Немањину 11.

– Kо је 2000. могао да сања ће судски процес за убиство Ћурувије морати да чека док у Немањину поново не уђе Александар Вучић, пита се Смајловићева.

Додаје да је на дан када је у марту 1999. нападнута Југославија, Славко Ћурувија одржао последњи редакцијски састанак Европљанина и Дневног телеграфа.

– На његовом сам последњем испраћају, у априлу те године, пред капелом рекла да никад нећу заборавити две ствари које сам тада чула. Прва је била да неће правити новине за цензоре, а друга, да је агресија НАТО на СРЈ незаконита, нелегитимна и неморална, навела је бивша уредница “Политика” и додаје:

“Сви београдски уредници знају коме су 1999. године носили новине на цензуру: министру за информисање Александру Вучићу, љутом Славковом непријатељу и предлагачу драконског закона о медијима из 1998.”

Она је навела да је од јануара 2013. године било јасно да је “тим професионалаца у МУП-у, под вођством Драгана Kецмана, још од 2007. располагао прилично уверљивим доказима о томе ко је убио човека који је још деведесетих година правио новине за европску Србију.”

– Злочин је, другим речима, давно могао да буде решен да је било те фамозне политичке воље, која се у Немањину уселила 2012. са Александром Вучићем, навела је Смајловићева.

Пита се да ли је ли искупљење играло неку улогу у његовој (Вучићевој) мотивацији.

– Иронијом судбине, о мотивима његових претходника највише сам научила на примеру америчког председника који се 2008. зарицао да ће затворити Гвантанамо. Обама ускоро одлази са власти, али не само што није затворио Гвантанамо него је амнестирао све мучитеље ЦИА као и све њихове политичке и правне налогодавце. У Гвантанаму више не практикују симулирање дављења, али ником ни длака са главе није пала што је кршио међународну Kонвенцију о тортури. Нико није смењен или ражалован јер Обама “није хтео да изгуби ЦИА”, као што претпостављам да Вучићеви и претходници Томислава Николића нису хтели да “изгубе” Удбу и њене наследнице, написала је Смајловићева.
Телепромтер

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*