Sme li Vučić kao predsednik Srbije da izgovori da opozicija nikad neće doći na vlast?

0

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izgovorio je kao predsednik Srbije – u svakom slučaju, ne naglasivši da pritom nastupa kao lider SNS – da opozicija nikada neće doći na vlast.

Čak je dodao da će – s obzirom da stvari tako stoje – sam sebi odrediti naslednika.

Ima li predsednik Srbije pravo da u svojstvu predsednika Srbije izgovori da opozicija nikada neće doći na vlast?

Ima li pravo na takvu javnu tvrdnju, koliko god bio uveren da stvari upravo tako stoje i da opozicija i ne zaslužuje da ikada preuzme vlast?

Može li on sa takvim tvrdnjama pretendovati da bude „predsednik svih građana“?

Pobeda opozicije bi predstavljala punu restauraciju petooktobarskog režima

Željko CVIJANOVIĆ, urednik Novog standarda

NE VIDIM veliki problem u tome što Vučić kaže da opozicija nikad neće doći na vlast.

On to govori u kontekstu toga kako on sam neće biti pobeđen na izborima, nego će sam odrediti svog naslednika. Ima potpuno pravo da to i misli i kaže, isto koliko i bilo koji opozicionar može javno da kaže da će smeniti Vučića. To nema veze sa pozicijom predsednika svih građana.

Sasvim je drugo pitanje da li bi za Srbiju bilo dobro ili loše ako bi Vučić ostao nepobeđen, odnosno ako bi ga opozicija savladala.

Iako politike koje reprezentuju Vučić i Dačić itekako ostavljaju prostora za kritiku, ostaje kao činjenica da je gotovo sva današnja opozicija – i nacionalna i globalistička – na stablu političkog razvoja na nižem nivou od vlasti.

Tako da u isto vreme možemo kritikovati Vučića, pre svega za odbijanje da otvori prostor za formiranje istinske nacionalne politike, i ne želeti da vlast preuzme današnja opozicija, čija pobeda bi predstavljala punu restauraciju petooktobarskog režima, sa svim posledicama koje bi iz toga usledile.

Tu izjavu je dao kao stranačka ličnost, ali je to morao i da naglasi

Andreja SAVIĆ, prvi načelnik BIA, profesor Akademije za diplomatiju i bezbednost

NARAVNO da je Vučić predsednik svih građana. Dobio je apsolutnu većinu biračkog tela, pa se to podrazumeva i zato on mora da o celoj stvari razmišlja i na taj način.

Ovakvu izjavu, očigledno, daje kao stranačka ličnost, ali mislim da je trebalo da na to obrati pažnju.

Fakti: Na koji način?

Njegov prethodnik je napustio mesto predsednika stranke, pa se očekuje da će sadašnji predsednik učiniti isto to. To je malo odloženo, ali je očigledno da će on napustiti poziciju predsednika stranke. To je najavio i treba očekivati da će tako i uraditi.

Opozicija, ovakva kakva je, izuzetno je nemoćna da učini bilo šta što bi donelo promenu na političkoj sceni.

A spoljni centri moći samo nastoje da imaju kooperativnu političku vlast koja će realizovati one zadatke koje su oni zacrtali.

To je, pre svega, pitanje Kosova.

U ovom trenutku, aktuelna politička vlast uživa maksimalnu podršku spoljnih centara moći.

Gledamo političke igrarije, ali se stvari ubrzano kreću i imaćemo veoma vruću jesen. To, pre svega, kažem imajući u vidu unutrašnji dijalog, niz regionalnih pitanja i slično.

Nikolić je stranku prepustio drugom, a Vučić je od onih koji ne ostavljaju partijske dizgine

Zoran STOJILJKOVIĆ, profesor Fakulteta političkih nauka, BU

ŠTA god mi mislili o Tomi Nikoliću, činjenica je da je on preneo na drugog rukovođenje strankom. To je bio gest koji je imao pretpostavku da će se raditi, makar formalno, o jedinstvenom predstavniku svih građana – kako onih koji su glasali za njega, tako i onih koji nisu.

Očigledno Vučić nastavlja praksu ljudi koji ne ostavljaju partijske dizgine – sem izabranom predstavniku odnosno svom nasledniku – što znači da se stranka neće pitati, nego da će poslušati njegovo mišljenje.

A ova vrsta retorike „sa vezanim rukama ćemo pobeđivati“, „pobeđivaće i onaj koga ja postavim za naslednika“, to je vrsta agresivne političke retorike, kojom se on obraća objašnjavajući svoje namere medijima, javnosti i svojoj opoziciji.

Mislim da to više radi u fokusu stranačke ličnosti, nekoga ko je na čelu stranke.

Sa izuzetkom Nikolića, svi naši predsednici su se ponašali tako.

Mislim da je sudbina Nikolića nešto što će retko koga vratiti nazad, u smislu da sedajući na predsedničku funkciju – vrati stranačku funkciju.

Ova izjava nije došla kao posledica nikakve kampanje, nego je to ta vrsta retorike koju Vučić neguje na političkoj sceni da sam sebi postavlja pitanja; da sam sebi voli najbolje i najduže da odgovara; da direktno komunicira sa protivnicima i da – u tom kvazisportskom stilu najavljuje „pobediću“, „nema nikog ko će to da uspe sem mene“, u tom unošenju kvazisportske retorike, direktne retorike – postigne odziv u biračkom telu.

A mora mu se priznati da je stručnjak za politički marketing i političku komunikaciju.

 

 

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*