Смејали се Русима због носача „Кузњецова“, а и њихов разарач „Зумвалт“ ЗАРИБАО!

"УСС Зумвалт", 4.4 милијарде долара вредни брод америчке морнарице у понедељак се покварио усред пловидбе панамским каналом због чега је тегљач морао да га одвуче према луци Родман у Панами, пише "Гардијан".

0

Пре неколико недеља јавност је сазнала о једином руском носачу авиона „Адмиралу Кузњецову“ који је дигао на ноге пола Европе током своје пловидбе према Сирији. Због нимало спектакуларног изгледа и великих количина дима који је излазио из његових мотора, Кузњецов је постао предмет исмевања британских и других медија, а сви су похрлили да подсете како велики брод, изграђен још у совјетско време, путује с властитим тегљачем у случају да се поквари током пловидбе. Међутим, таква незгода је на крају задесила најмодернији амерички разарач!

ac062a86-6aa6-4dd9-861a-72e6d7d1b76a_w987_s_s

Портпарол америчке Треће флоте Рајан Пери није отворено потврдио да је дошло до проблема на броду који је из Мејна на источној обали САД пловио према Сан Дијегу на западној обали, преноси „Јутарњи“.

– Распоред брода остаће флексибилан како би се омогућила тестирања и евалуације које ће осигурати његов пут према новој матичној луци у Сан Дијегу – рекао је Пери.

Да је дошло до квара објавио је „УСНИ Њуз“, билтен Америчког поморског института, уз напомену да је реч о квару на погону брода. Штавише, посада је наводно видела и да вода улази у простор у близини електричних мотора брода. Но, закључак је да се ипак ради само о „козметичким кваровима“.

„УСС Зумвалт“ довршен је пре неколико месеци, дуг је 183 метра, а краси га футуристички изглед због којег је на радару видљив тек као бродић. Технолошки је најнапреднији брод икад изграђен за америчку морнарицу, а поноси се и новим системом за испаљивање пројектила чији је домет већи од 100 километара.

Јутарњи Лист

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*