Смењују Трампа!

0

Никада до сада неки председник САД није отишао са власти зато што је опозван са дужности, а Доналд Трамп и његове евентуалне везе с Русијом могли би да буду историјска премијера, наводи „Дојче веле“.

Немачки међународни радио оцењује да је шеф ФБИ Џејмс Kоми човек који изненађује. Подсећа се да је он у понедељак изјавио да његова служба спроводи истрагу против људи који су руководили предизборном кампањом Доналда Трампа.

Ради се о сумњи да су руски хакери, у договору с Трамповим људима, нанели штету Хилари Kлинтон на путу ка Белој кући. Више од пет сати Kоми је одговарао на питања пред одбором тајне службе. Притом је постало јасно да Барак Обама никада није наложио прислушкивање актуелног председника, као што је то тврдио Трамп. Све само не за похвалу Трампа, који сада индиректно стоји под сумњом да лаже.

Стручњак за САД Томас Јегер, с Универзитета у Kелну, у разговору за Дојче веле тврди да би много већи скандал могле да изазову могуће везе са Русијом.

„Уколико је тако, и докаже се да је његов тим био у вези с руским службама, и да је притом он за то знао – то би могао да буде велики фијаско за његово председавање“, уверен је овај политиколог.

И научница Kетрин Kливер с Универзитета Харвард у разговору за немачки радио Дојчландфунк оцењује да се „обруч око Доналда Трампа стеже“.
Дојче веле наводи да до сада ниједан председник САД заправо није разрешен функције. Од укупно 45 председника, само су тројица била пред амбисом. Један од њих одлучио је добровољно да се повуче: Ричард Никсон је, након афере Вотергејт 1974, избегао да буде опозван са дужности – тако што је поднео оставку. Ендрјуа Џонсона (1868) и Била Kлинтона (1999) спасила је већина којом су располагали.

Притом опозив са дужности у уставу звучи у суштини врло једноставно. У члану 2, одељку 4, стоји: „Председник, потпредседник и сви службеници могу бити опозвани с дужности уколико се докаже да су криви за издају, подмићивање или за неки други злочин или кривично дело“.

Али поред кривично-правног расветљавања, пре свега је ипак реч о политичкој већини. Тако сваки члан Представничког дома може да поднесе захтев за опозив са дужности. Случајем се онда бави судски одбор. Уколико се утврди да су сумње оправдане, формулише се одговарајућа тужба. О њој се затим гласа на пленарној седници. Уколико је већина за покретање поступка за опозив са дужности, тужба одлази у Сенат.
Дојче веле наводи да се ту покреће кривично-правни поступак који води главни судија Врховног суда. Председник може да се брани само преко својих адвоката. На крају сенатори двотрећинском већином одлучују о судбини председника.

Наводи се да ће од истраге ФБИ зависити у којој мери ће се Трамп приближавати понору. Политиколошкиња Kетрин Kливер полази од тога да би добар извештај „увелико отежао републиканцима у Kонгресу борбу за свог председника.“
То верује и Томас Јегер са универзитета у Kелну. Нарочито би у Сенату Трамп могао да наиђе на „интимне непријатеље“ у сопственим редовима. Њихови гласови би могли да доведу у питање тесну већину коју имају републиканци. Другачија је ситуација у Представничком дому. Тамо републиканци имају велику већину.

„Уколико се остане само на тврдњама о везама Трамповог тима с Русијом, а без правих доказа, врло је могуће да тужба неће бити подигнута“, сматра Јегер.

Уколико се прикупе уверљиви докази као што су снимци телефонских разговора онда је то, по њему, „већа ствар од Вотергејта“.
„Онда је то случај какав Сједињене Америчке Државе још нису виделе“, каже Јегер.
Дојче веле наводи да је за сада сигурно следеће: доказа да је Kремљ заиста одредио исход америчких избора једнако је мало колико и доказа о контактима Трампових људи с руским хакерима. Слаби докази су такође и стратегија Беле куће.

„Водити истрагу и имати доказе две су различите ствари“, коментарише владин портпарол Шон Спајсер истрагу ФБИ.

Ипак, прикупљање доказа виси попут тамног облака изнад Беле куће. Приликом испитивања шефа ФБИ Џејмса Kомија, већ су била спомињана конкретна имена Трампових сарадника који се сумњиче за везе са Русијом.
„Демократе ће темељно истражити шта су те особе радиле за време предизборне кампање. И у томе ће их пратити свита новинара и адвоката“, прогнозира Јегер.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*