Снимаће се филм о Раки Љутовцу, човеку који је први оборио авион

Студент режије Давид Јовановић (20) из Трстеника снимиће филм о редову који је први у свету оборио авион. Драма се одиграла 1915. када је непријатељски аероплан погодио са Метиног брда

0

– РАДОЈЕ Рака Љутовац (1887-1968), из села Пољне код Трстеника, први је човек на свету који је топом оборио авион, а студент режије Давид Јовановић (20) из оближњег трстеничког села Риљце биће, сва је прилика, први који ће и снимити филм у коме ће главни јунак бити овај неустрашиви редов. Млади режисер, опчињен драмом која се одиграла 30. септембра 1915. године, када је невероватни Љутовац оборио командни „ферман“ циљајући са Метиног брда код Крагујевца, планира да сними дугометражно остварење о Првом светском рату у ком би Рака био централни лик.

Први, „мали“, корак већ је начињен. На конкурсу „Теленора“ и продукције „Вајс“, даровити Трстеничанин је са пилот-сценом „Рака“, која публику упознаје са херојским чином Радоја Љутовца, био је један од победника и тако је његово остварење од неколико минута приказано на Првој српској телевизији.

Јовановић нам открива како је „Рака“ доспео до публике.

– Тема конкурса била је „Мој савршен дан“ и управо сам га осмислио тако што ћу снимати током тог дана пилот-сцену „Рака“, а након припрема и више од 250 километара тражења локације, 8. октобра 2016. године смо нашли идеално место на терену за параглајдинг, на Кошутњаку – каже нам Давид, о коме је, као и о другим победницима конкурса, снимљен документарац.

Филмски херој Рака

У „Раки“ играју глумци Милош Влалукин, Пеђа Дамњановић, Вук Салетовић, Драган Секучић и Душан Ерић. За свега неколико минута представљена је група српских тобџија која је добила наређење да не напада. Одлучују се да играју карте све док непријатељ не крене са бомбардовањем. Љутовац је пришао топу и опалио. Звуком авиона који пада се и завршава сцена… Давид верује да то неће бити и једина коју ће снимити о Раки Љутовцу и Великом рату.

Радоје Рака Љутовац

ЈУНАК ПОМАГАО ДЕЦИ

ПОСЛЕ херојског обарања авиона, Радоје Љутовац је био унапређен у каплара, а касније на Солунском фронту и у наредника. Одликован је Карађорђевом звездом, медаљама Албанска споменица и Споменица рата. Одмах по рату отворио је трговинску радњу у Трстенику, где је данас зграда суда. Живео је сложно са рођеном браћом Мирчом и Живадином, чији потомци чувају Ракино име у Пољни и данас. Како није имао рођену, Љутовац је, иначе, помагао туђу децу. Ишколовао је на десетине малишана у трстеничком крају.

Софија БАБОВИЋ, Вечерње Новости

ПРОЧИТАЈТЕ:

Рака Љутовац: Србин који је први у свету оборио авион

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*