Снимају вас и док вршите нужду: На главној Београдској станици постављене камере изнад писоара (ФОТО)

0

Kада крочите у тоалете на Београдској аутобуској станици (БАС), будите сигурни да вас неко посматра. Чак и када сте сами унутра – будно око камере упрто је у вас!

3qlktkqturbxy80yzbkyjnhzdnlnmzhmwvhzwe2odflzdiwm2u0zmjkmi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Веровали или не, видео-надзор је постављен у самом WЦ-у. Непријатно је замислити како изгледа тај монитор на којем се појављује слика с камере постављене изнад писоара, особу која посматра тај екран и каблове који воде ко зна до које канцеларије…

– Поред високе цене услуге тоалета од 50 динара, имао сам прилику и да видим да је просторија у којој би требало да се олакшамо покривена камерама. На улазу у тоалет нигде нема обавештења да су просторије под видео-надзором… Слика је из мушког тоалета, а вероватно се снима и у женском… На питање чему камере, уместо одговара добио сам поглед као да сам побио пола града – пожалио нам се један суграђанин који је послао и фотографију ове направе, баш изнад писоара.

xw8ktkqturbxy9mmwy5ndrjmzhim2nimdbjntg5zgzjzjzmzgjiyjzmny5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

То је, објаснио нам је он, на долазним перонима, где аутобуси пристижу у Београд. Наши репортери одлучили су да провере и остале тоалете: на станици за домаће и међународне поласке.

На овој првој мала камера дискретно је постављена да снима улазак у тоалет, а у кадру вероватно можете да се нађете ако, рецимо, перете руке. Међутим, много видљивија је она у тоалету за међународне поласке. Постављена је изнад писоара, али усмерена према лавабоима. Шокантно, али ипак нешто боље него у тоалету на излазној станици, где камера снима скоро директно људе који врше малу нужду. Наши репортери су пре уласка у тоалет запазили и натпис да је просторија под видео-надзором.

Ипак, када платите жетон и кренете ка тоалету, тај натпис не значи много јер немате много избора него да наставите.

БАС БЕЗ KОМЕНТАРА

Kада смо позвали Главну аутобуску станицу у Београду, нису желели да коментаришу, а камоли да објашњавају због чега снимају људе у тоалету. Претпоставка је да се разлози тичу безбедности, али питање је да ли потенцијални проблеми који могу да се јаве завређују толику повреду приватности.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*