СНП за предлог да 25. новембар буде државни празник

0

Покрајински одбор Српске народне партије за Војводину подржао је данас предлог председника Томислава Николића да 25. новембар – Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији, буде проглашен за државни празник.

„Дан присаједињења војводства српског матици Србији је један од најважнијих датума у историји Србије, јер симболизује ослобођење српског народа од Аустроугарске монархије и његово уједињење као резултат вековне борбе да оствари своје националне циљеве“, истиче се у саопштењу Велимира Марјановића, председника Покрајинског одбора СНП за Војводину.

Проглашење 25. новембра за државни празник, како се додаје, потврдило би државотворност одлука које је 1918. године донела Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена, као и да огромна српска жртва у наметнутом Првом светском рату није била узалудна.

Српски народ је дуго био принуђен да обележава низ датума који су симболизовали његово раздвајање и цепање територија на којима живи, наводи се у саопштењу.

„Зато овај предлог видимо и као путоказ будућим генерацијама и охрабрење нашем народу на Косову и Метохији и у Републици Српској да ћемо увек бити истрајни и јединствени када се ради о остварењу државотворних и националних интереса нашег народа“, истиче СНП.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*