SNP za predlog da 25. novembar bude državni praznik

0

Pokrajinski odbor Srpske narodne partije za Vojvodinu podržao je danas predlog predsednika Tomislava Nikolića da 25. novembar – Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, bude proglašen za državni praznik.

„Dan prisajedinjenja vojvodstva srpskog matici Srbiji je jedan od najvažnijih datuma u istoriji Srbije, jer simbolizuje oslobođenje srpskog naroda od Austrougarske monarhije i njegovo ujedinjenje kao rezultat vekovne borbe da ostvari svoje nacionalne ciljeve“, ističe se u saopštenju Velimira Marjanovića, predsednika Pokrajinskog odbora SNP za Vojvodinu.

Proglašenje 25. novembra za državni praznik, kako se dodaje, potvrdilo bi državotvornost odluka koje je 1918. godine donela Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, kao i da ogromna srpska žrtva u nametnutom Prvom svetskom ratu nije bila uzaludna.

Srpski narod je dugo bio prinuđen da obeležava niz datuma koji su simbolizovali njegovo razdvajanje i cepanje teritorija na kojima živi, navodi se u saopštenju.

„Zato ovaj predlog vidimo i kao putokaz budućim generacijama i ohrabrenje našem narodu na Kosovu i Metohiji i u Republici Srpskoj da ćemo uvek biti istrajni i jedinstveni kada se radi o ostvarenju državotvornih i nacionalnih interesa našeg naroda“, ističe SNP.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*