Социјални радник Јелена Гољић: „Не одузимамо им децу, ми им помажемо!“

0

Етикетирани смо као они који одузимају децу а ми заправо радимо хуман посао – овако започиње причу за “Блиц”, Јелена Гољиц социјална радница.

Радни дан запослених у Градском центру за социјални рад почиње у пола осам, а до када ће трајати зависи од много фактора.

– Приоритете одређујемо свакодневно према потребама наших корисника. До када радимо зависи такође од њих. Никада нећемо оставити незаштићеног човека зато што је завршено радно време – објашњава Гољић.

Kорисници соијалне помоћи су људи који се налазе у тешким животним ситуацијама, они који нису материјално обезбеђени, породице које имају поромећене породичне односе, оне у којима постоји насиље, особе са инвалидитетом или болесни којима је потребно збрињавање.

– Осетљива категорија су деца без родитеља или деца без адекватног родитељског старања, занемарена деца, деца са поремећајима у понашању, деца која су жртве злостављања. На наш посао веома често погрешно гледају. У првом реду радимо саветодавно, затим информишемо о свим могућим решењима и тек уколико се не пронађе адекватно решење одузимамо децу – прича социјална радница.

Иако Јелена ради већ девет година као социјални радник најтеже јој падају приче у којима је дете злостављено или занемарено.

– То су тешке ситуације, а ми смо првенствено људи. Легнемо у кревет са мишљу о корисницима и са тим се будимо. Не можете да будете без осећања када вам на врата закуца жена са модрицама или дете – каже искрено она.

Пријаве социјалним службама пристижу са различитих страна, од самих корисника, комшија па св до институција.

Током девет година раног искуства Јелена се сусрела са различитим изазовима на послу.

– Било је ситуација које носе одређени ризик. То су најчешће ситуације када се издвајају деца из породице. Наше одлуке вуку са собом велику одоворност јер зазиру у једну породицу и имају далекосежне последице. Оне мењају ток живота једног човека – прича Гољић.

Расте број корисника

Према речима директора Владимира Илића на евиденцији општинских одељења Градског центра за социјални рад у Београду у току 2015. године је било 94.362 корисника социјалне и породично-правне заштите, што чини 5,6 одсто укупне популације града Београда.

– У односу на претходну годину забележен је пораст броја корисника за 2,2 одсто -каже Илић.

Срећно дете највећа награда

Јелена објашњава да су веома срећни када се све заврши лепо. „Kада видите срећно дете које је пре ваше помоћи било занемарено осећате се невероватно. Радила сам са породицом која је била неколико година на евиденцији. Родитељи четворо деце су се на почетку рада потписивали остављајући отисак прста на папиру. Деца су кренула да похађају школу али и родитељи су уписали вечерњу.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*