Шојгу: Деир-ез-Зор постаје кључна тачка на ратној карти Сирије

0

МИНИСТАР одбране Русије – генерал армије Сергеј Шојгу – назвао је сиријски град Деир-ез-Зор, који Исламска држава већ три године држи у блокади, кључном тачком на ратној карти Сирије.

„Деир-ез-Зор није само кључна тачка на Еуфрату. Борба за тај град умногоме ће одредити завршницу рата у Сирији и исход борбе против Исламске државе“.

Сиријска армија тренутно контролише половину Деир-ез-Зора, а одреди ИД држе цео град у окружењу, па се половина која није у њиховим рукама снабдева искључиво транспортним хеликоптерима који стижу из суседне провинције Ел-Хасака.

Са истеривањем Исламске државе из њене последње тврђаве на истоку провинције Хомс – из града Ес-Сухне – владиним снагама се отворио пут према Деир-ез-Зору.

Бивши шеф израелске обавештајне службе „Натив“ – Јаков Кедми – сматра да ће ослобађање Деир-ез-Зора вратити мир у Сирију. По његовој процени, то ће навести велики број локалних вођа да стану на страну власти у Дамаску. То неће бити изненађење јер ти људи увек прелазе на страну победника.

Руски експерт за Блиски Исток, Јевгениј Сатановски, указао је да бар по један такав вођа и сада прелази на страну Башара Асада „сваких неколико дана“.

„Многи терористи последњих недеља прелазе из Раке у Деир-ез-Зор. То ће бити проблем за Асада, али неће онемогућити сиријску армију да ослободи тај важан град и однесе коначну победу.

 

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*