Шојгу предложио : Српско-руске војне вежбе сваке године

0

Руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио је данас на састанку са премијером Србије Александром Вучићем да се летачко-тактичке вежбе „Барс“ (Братство пилота Русије и Србије), одржане у октобру у Србији, одржавају сваке године.

– “У октобру су у Србији успешно изведене заједничке вежбе „Барс-2016“. Добар назив вежби, треба да учинимо да те вежбе буду одржаване сваке године – рекао је Шојгу Вучићу, пренео је Тасс.

Он је оценио и као корисне заједничке трилатералне тактичке вежбе „“Словенско братство”“, у којима је уз Русију и Србију учествовала и Белорусија.

– “Добро се одвијају заједничке војне вежбе и планирамо да развијамо ту праксу. Ускоро ћемо разменити предвиђене планове за 2017. годину. Наравно, не можемо да не поменемо учешће српског тима на Међународним војним играма 2016. где сте показали добре резултате – додао је Шојгу.

Руски министар је позвао представнике Србије да учествују на међународном војно-техничком форуму “Армија-2017” и на Међународним војним играма 2017, а министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу је уручио позив за учешће у раду ВИ Московске конференције о међународној безбедности у априлу наредне године.

Вучић: Надам се јоš бољој сарадњи, остајемо неутрални

Премијер Србије изразио је данас у разговору са руским министром одбране да ће сарадња између две земље у свим областима, укључујући војну, јачати до „веома високог нивоа“.

Вучић је, истовремено, истакао да се позиција Србије као неутралне државе неће мењати.

“Надам се да можемо да унапредимо нашу сарадњу – политичку, економску, војну – до веома високог нивоа. Надам се да ћете бити наш гост у Београду, а ми ћемо бити добри домаћини. Потпуно сам сигуран да ће између наших народа и држава увек бити веома добри односи и најбоља сарадња” – рекао је Вучић на састанку са Шојгуом, преноси агенција РИА Новости.

Још једном желим да потврдим да остајемо неутрална држава, што сам већ рекао у Бриселу, Вашингтону… То је наш став, ништа се није изменило по том питању, истакао је Вучић.

Он је Русима честитао Нову годину и изразио наду да ће она донети бољу ситуацију у земљи.

Србија на делу доказала спремност да помогне Сирији

Руски министар одбране захвалио је премијеру Србије за подршку наше земље хуманитарној операцији у Алепу и упућену хуманитарну помоћ.

– “Захвални смо за политичку подршку Србије нашој иницијативи за спровођење хуманитарне операције у Алепу, као и за упућивање партије хуманитарне помоћи у Сирију. Србија је на делима а не на речима доказала спремност да помогне сиријском народу у тешким временима које пролазе”, рекао је Шојгу.

Он је још додао да је Русија спремна за интензивнију војну сарадњу са Србијом у области војног образовања.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*