Шојгу: САД су мењале светски поредак на Косову и у БиХ

0

Док амерички државни секретар Џон Кери и министар спољних послова Сергеј Лавров покушавају да успоставе тешњу сарадњу у Сирији, министри одбране Америке и Русије Ештон Картер и Сергеј Шојгу не престају да политичким изјавама подгревају тензије између Вашингтона и Москве.

После првих оптужби да се Русија меша у изборни процес у САД, Картер је, обраћајући се студентима Универзитета у Оксфорду прошле среде, оптужио Кремљ да показује „јасну амбицију да наруши принципијелан међународни поредак”. Само дан после обраћања студентима најпрестижнијег универзитета у Уједињеном Краљевству, он је на мировној конференцији УН у Лондону склопио војни споразум са украјинским министарством одбране и чак именовао пензионисаног високо рангираног америчког генерала који ће саветовати Кијев како да побољша одбрамбене способности земље.

Иако ЕУ и Русија покушавају да одблокирају застој у спровођењу Споразума из Минска, како би спречили наставак грађанског рата у Украјини, поставља се питање да ли то што ће генерал Џон Абизејд седети у Кијеву представља директно подривање дипломатских напора. На страну податак да Русија годинама упозорава да се НАТО, противно договору, шири све до њене западне границе.

На та упозорења САД се не обзиру, а Картер је у свом већ чувеном говору на Оксфорду покушао да објасни да Вашингтон „не тражи непријатеља у Русији”, иако Москва „звецка нуклеарним оружјем” и нарушава територијални интегритет. Већина чланица ЕУ, нарочито Немачка и Француска, али и Италија, Шпанија, Грчка и још неколико њих, у последње време нерадо прате темпо који намећу САД јачањем НАТО-а у Европи. Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер је, поводом слања војне опреме и војника у балтичке земље, као и због постављања антиракетних штитова у Пољској и Румунији због наводне опасности из Ирана, рекао да се Москви никако неће свидети то „звецкање оружјем и трупкање војничким чизмама на самој њеној граници”. Ипак, ЕУ, иако је свесна да је преблизу могућег сукоба и да и сада већ плаћа довољну цену у конфронтацији санкцијама против Русије, нема снаге да се одупре притиску.

Да је амерички министар говорио о нарушавању међународног права, морао би мало више да се потруди да заобиђе улогу Стејт департмента широм света у последњих 25 година. Али је и формулација о „нарушавању светског поретка” била сасвим довољна да му веома оштрим тоном у понедељак навече одговори руски министар одбране Сергеј Шојгу.

САД, које врше притисак на ЕУ да прате америчке кораке и истрају у продужавању санкција Русији, укинуле су део санкција Русији које се односе на сарадњу са „Рособоронекспортом”, а у питању је пројекат везан за хеликоптере

„САД су побркале међународни поредак са ’америчким’ поретком”, упозорио је руски министар одбране, подсетивши да су бројне војне интервенције које су САД предводиле у свету заправо допринеле увећању безбедносних изазова са којима се међународна заједница суочава.

„То су учиниле САД са својим западним партнерима, који константно разарају темеље постојећег света, почев од Босне и Косова до Ирака и Либије”, рекао је Шојгу. Он је истакао да је Русија још од времена операције САД–НАТО за бомбардовање Југославије сваки пут упозоравала до чега ће на крају довести такве акције. НАТО, предвођен САД, тада је без одлуке Савета безбедности УН донео одлуку да бомбардује бившу Југославију.

Шојгу је рекао да „од тада сваки пут видимо да (САД) повлачи исте грабљиве потезе у Ираку, Авганистану, Либији и другим земљама” и да Пентагон „уместо да извуче поуке из тих лекција, једноставно наставља са својом праксом”. „Можда је време да Пентагон промени нешто у тој ’стратегији’? Уместо што пред сваким микрофоном оправдавају своје неуспехе кривећи Русију, Кину и друге државе које имају другачији поглед на ствари”, рекао је Шојгу.

Инсистирајући и даље на „америчкој посебности” и поретку који су САД успоставиле у униполарном свету, а занемарујући убрзани раст политичко-војних иницијатива на истоку, Картер је изазвао реакцију свог руског колеге који је поручио: очување међународног поретка је задатак за целу међународну заједницу а не само за Пентагон.

„Што пре то схвате наше колеге из САД и почну да се мењају, пре ће помоћи у решавању постојећих проблема, попут Сирије и осталих”, закључио је Шојгу. На крају он је рекао да Русија увек покушава да сачува управо мултиполарни светски поредак у складу са интересима свих држава, а не само једне одређене групе земаља или, нарочито, једне државе.

При томе САД, које врше притисак на ЕУ да прате америчке кораке и истрају у продужавању санкција Русији, укинуле су део санкција Русији које се односе на сарадњу са „Рособоронекспортом”, а у питању је пројекат везан за хеликоптере. Како је јуче саопштило Министарство спољних послова (МИД) Русије, Американце није ништа спречило да укину санкције предузећу које производи и испоручује делове за одржавање хеликоптера који се налазе у Авганистану. „Они су сами себе сатерали у ћорсокак и били су приморани да укину део санкција”, рекао је директор Другог одељења за Азију МИД-а Русије Замир Кабулов, „јер без укидања санкција не може да буде сервисирања хеликоптера”, пренеле су агенције.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*