Шојгу: Терористи у Сирији контролишу још око пет одсто територије

0

Русија је забринута растом терористичких претњи у југоисточној Азији у контексту премештања милитаната ДАЕШ-а који беже из Сирије ни Ирака, изјавио је министар одбране Русије генерал Сергеј Шојгу.

„Забринути смо растом терористичких претњи у југоисточној Азији, пре свега у контексту иностраних терориста-милитаната ДАЕШ-а који се истискују из Сирије и Ирака. На верност ДАЕШ-а већ су се заклеле 34 терористичке организације у читавом свету, укључујући низ група у југоисточној Азији“, рекао је Шојгу на 4. Седници министара одбране држава-чланица Асоцијације држава Југоисточне Азије (АСЕАН) на Филипинима.

Он је навео да се „све чешће откривају токови новца који долазе из држава Азијско-пацифичког региона за подршку локалних терористичких ћелија и одржавања терористичких напада“.

„Данас је наш задатак да заједничким напорима међународне заједнице потпуно уништимо потенцијал међународних терористичких организација, пре свега ДАЕШ-а“, додао је Шојгу.

За две године учешћа руских Ваздушно-космичких снага у Сирији пресечен је доток новца ДАЕШ-у из нафтне индустрије.

„До 2015. године ДАЕШ је зарађивао око три милијарде долара годишње од продаје нафте на територији Сирије, у одређеним периоду до 10 милиона долара дневно. Данас је зарада ДАЕШ-а у Сирији је практично непостојећа“, рекао је Шојгу.

За две године на територији Сирије су уништене велике терористичке формације на важним правцима, када су ослобођена кључна места и одблокирани основни канали комуникације.

У Сирији терористи контролишу још око пет одсто територије, док је до почетка операција Ваздушно-космичких снага Русије ДАЕШ контролисао више од 70 одсто.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*